Sodininkams leista auginti pluoštines kanapes | Kas vyksta Kaune

Sodininkams leista auginti pluoštines kanapes

BNS 2015/12/03 14:38
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas leido sodininkams auginti nedidelį kiekį pluoštinių kanapių, ketvirtadienį priėmęs atitinkamas Pluoštinių kanapių įstatymo pataisas. Už jas balsavo 47 parlamentarai, 10 – prieš, 23 susilaikė, pataisos įsigalios nuo kitų metų balandžio.

Įstatyme įtvirtintas naujas terminas – pluoštinės kanapės sodininkystei. Jos kenkėjų atbaidymo, apsaugos nuo ligų ir piktžolių tikslais galės būti auginamos tarp kitų sodo ar daržo augalų arba šalia jų.

Sodininkai galės auginti pluoštinių kanapių augalus ne didesniame kaip dešimties arų žemės valdos plote, sėdamas iki 20 šių augalų į arą. Auginant pluoštines kanapes šiuose mažuose ploteliuose nebus reikalaujama imti THC tyrimo.

Pataisas inicijavusi Žemės ūkio ministerija pažymi, kad tais atvejais, kai augalai auginami itin mažais plotais, iš jų net neužtenka paimti augalų mėginiui THC kiekiui ištirti – tam riekia 50 augalų. Pasak ministerijos, galimybę piktnaudžiauti suskirstant savo auginamus augalus atskirais laukeliais ir taip išvengti THC tyrimų eliminuos nustatymai dėl ploto.

Taip pat pataisos leis mokslininkams veisti Lietuvos klimatui tinkamesnes pluoštinių kanapių veisles. Kaip pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius, iki šiol galiojęs leidimas auginti tik įteisintų veislių pluoštines kanapes, t.y. tų, kurios jau yra Europos Sąjungos žemės ūkio augalų rūšių veislių bendrajame kataloge, sudarė kliūtis naujų veislių išvedimui ir moksliniams tyrimams. Tad įstatyme įtvirtinta išimtis auginant šiuos augalus mokslo, selekcijos tikslais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA