Ką būtina žinoti imant greitąjį kreditą | Kas vyksta Kaune

Ką būtina žinoti imant greitąjį kreditą

Noriu imti greitąjį kreditą, ar galėtumėte plačiau papasakoti į ką reiktų atkreipti dėmesį, kadangi niekada nesu susidūrusi su tuo ir baisu, kad galiu nukentėti.

Pataria advokatų kontoros ADVOCATERA teisininkė:

Greitieji kreditai yra specifinė kreditavimo rūšis, kuri turi savo pliusų ir minusų. Be abejonės, pagrindinis greitųjų kreditų pliusas yra laiko tarpas, per kurį gali pasiskolinti pinigų.

Dažniausiai ši procedūra užtrunka vos 15-20 minučių, ar net greičiau: greitųjų kreditų gavėjui užtenka užpildyti paraišką internetu, ar tiesiog – išsiųsti trumpąją sms žinutę. Tačiau būtina pažymėti, kad tokiu būdu Jūs su greitųjų kredito davėju sudarote sutartį, o teisėtai sudaryta sutartis jos šalims turi įstatymo galią, todėl kiekviena iš šalių privalo griežtai laikytis sutartimi nustatytų įsipareigojimų ir vykdyti juos tiksliai šalių sutartu būdu.

Prieš nusprendžiant pasinaudoti greitųjų kredito įstaigų teikiamomis paslaugomis, pirma – išsiaiškinkite už kokį atlyginimą Jums yra skolinami pinigai, t.y. nustatykite santykį tarp sumos, kurią gausite, ir sumos, kurią turėsite grąžinti; antra – nustatykite, kokios Jums gresia sankcijos, jeigu laiku negrąžinsite paimto kredito. Akcentuotina, kad kaip taisyklė greitųjų kreditų atveju yra nurodomos ne mokėtinos palūkanos, o konkretus mokestis už pasinaudojimą lėšomis ir sutartinių netesybų (delspinigių) dydis, kuris Jums bus taikomas, jeigu negrąžinsite kredito iki sutartyje nurodyto termino. Būtent šia savo teise – reikalauti sutartinių netesybų – ir piktnaudžiauja didžioji dalis greitųjų kredito įstaigų, kadangi netesybos visada būna nustatytos nepagrįstai didelės.

Siekiant apsisaugoti nuo tokio galimo kredito davėjo piktnaudžiavimo jam suteiktomis teisėmis, Jūs turite būti aktyviu skolininku, t.y. domėtis esama skola ir nagrinėjama byla, jeigu kreditorius jau pasikreipė į teismą dėl skolos išieškojimo. Pirma, Jūs visuomet turite galimybę prašyti kreditoriaus atidėti skolos mokėjimą dalimis, tačiau visi tokie prašymai turi būti pateikti raštu registruotu paštu arba elektroninių ryšių priemonėmis, kadangi bet koks susitarimas žodžiu teisme yra sunkiai įrodomas. Antra, pasitikrinkite už kokį terminą iš Jūsų reikalaujama mokėti delspinigius, t.y. ar reikalaujamų mokėti delspinigių terminas neviršija šešių mėnesių. Šis klausimas yra aktualus dėl to, kad Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas (1.125 str. 5 d. 1 p.) numato, kad ieškiniams dėl delspinigių priteisimo yra taikomas sutrumpintas šešių mėnesių ieškinio senaties terminas, kas reiškia, kad kreditorius kreipdamasis į teismą negali iš Jūsų reikalauti daugiau delspinigių nei už paskutinius šešis mėnesius. Tačiau pabrėžtina, kad sutrumpintas ieškinio senaties terminas gali būti teismo taikomas tik tada, kai yra skolininko prašymas taikyti ieškinio senatį, dėl ko kiekvienu atveju turite būti itin aktyvus ir dalyvauti bylose dėl skolos priteisimo bei tokius prašymus pareikšti. Trečia, tam tikrais atvejais Jūs netgi galite prašyti teismo sumažinti priteisiamų delspinigių dydį, numatytą Jūsų pasirašytoje sutartyje. Pavyzdžiui, Lietuvoje galiojančiame Vartojimo kreditų įstatyme numatyta, kad pavėluoto įmokų mokėjimo atvejais vartojimo kredito gavėjui taikomos netesybos negali būti didesnės kaip 0,05 procento pradelstos sumokėti sumos už kiekvieną pradelstą dieną ir jokios kitos netesybos ir mokesčiai už vartojimo kredito sutartyje numatytų finansinių įsipareigojimų nevykdymą vartojimo kredito gavėjui negali būti taikomi.

Taigi, reikia suprasti, kad greitieji kreditai yra specifinė kreditavimo rūšis ir nederėtų susigundyti greita procedūra, kadangi ji po savimi slepia pasekmes, kurios gali ir dažniausiai yra žymiai sunkesnės nei įprasto kreditavimo atveju. Iš esmės, šia kreditavimo rūšimi vertėtų naudotis tik tokiu atveju, jeigu tikrai žinote, kad iki nurodyto termino turėsite galimybę grąžinti pasiimtą kreditą. Taip pat norėtume atkreipti dėmesį, kad jeigu nuogąstaujate, kad galite prarasti saiko jausmą ir pradėti skolintis neapdairiai, Jūs turite galimybę savanoriškai apsispręsti nesinaudoti smulkiųjų vartojimo kreditų davėjų paslaugomis ir pateikti prašymą įrašyti Jus į nepageidaujančiųjų gauti smulkiųjų vartojimo kreditų asmenų registrą „Neteikite man kredito“ (šį veiksmą galite atlikti interneto svetainėje www.neteikitmankredito.lt). Registrą prižiūri Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacija (LSVKA). Šiuo metu projekte jau dalyvauja 10 Lietuvoje veikiančių greitųjų kreditų įstaigų (UAB „Credit Day“, UAB „4finance“ ir kt.), kurios privalo įsitikinti, ar kredito prašantis asmuo nėra įtrauktas į šį registrą, o jeigu yra įtrauktas – tokiam asmeniui nesuteikti greitojo kredito.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ inteneto svetainėje www.advocatera.l

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA