Vartojimo kredito sutartimi nustatytas netesybas riboja ir įstatymas | Kas vyksta Kaune

Vartojimo kredito sutartimi nustatytas netesybas riboja ir įstatymas

Buvau sudaręs vartojimo kredito sutartį. Laiku nesumokėjau įmokų ir dabar kredito įstaiga reikalauja, kad apmokėčiau po 20 procentų delspinigių nuo paskolintos sumos už kiekvieną praleistą dieną, kuomet nepadengiau įmokos. Ar tikrai kredito įstaiga gali reikalauti tokių didelių delspinigių?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Vartojimo kredito sutarties šalių, t. y. vartojimo kredito davėjo ir vartojimo kredito gavėjo, teisė susitarti dėl netesybų dydžio yra ribojama specialiuoju įstatymu nustatant maksimalų neįrodinėtinų kreditoriaus nuostolių dydį – Vartojimo Kredito Įstatymo (toliau VKĮ) 11 str. 8 d. įtvirtinta nuostata, kad pavėluoto įmokų mokėjimo atvejais vartojimo kredito gavėjui taikomos netesybos negali būti didesnės kaip 0,05 procento pradelstos sumokėti sumos už kiekvieną pradelstą dieną ir jokios kitos netesybos ir mokesčiai už vartojimo kredito sutartyje numatytų finansinių įsipareigojimų nevykdymą vartojimo kredito gavėjui negali būti taikomi. Šia VKĮ norma siekiama sukurti teisinį aiškumą dėl vartojimo kredito gavėjo civilinės atsakomybės apimties, nes netesybos riboja prievolę pažeidusios šalies atsakomybę VKĮ nustatyta ir iš anksto žinoma pinigų suma.

VKĮ 11 str. 8 d. nustatytas 0,05 procento pradelstos sumokėti sumos už kiekvieną pradelstą dieną dydis taikytinas visų formų netesyboms – ir delspinigiams, ir baudoms. Taigi, VKĮ nustatytas netesybų dydžio apribojimas taip pat turėtų būti taikomas netesyboms, mokamoms vartojimo kredito sutarties nevykdymo atveju, dydžiui.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ inteneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA