Sieksime Vilniaus pavyzdžiu: Kauno sankryžos bus sužymėtos geltonomis linijomis | Kas vyksta Kaune

Sieksime Vilniaus pavyzdžiu: Kauno sankryžos bus sužymėtos geltonomis linijomis

Kaunas.lt nuotr.

Eismo saugumo komisija pritarė mieste išbandyti tokią eismo tvarką, kuri vasarą įsigaliojo sostinėje. Geltonomis linijomis bus sužymėtos trys eksperimentinės ir ypatingai probleminės Kauno sankryžos, siekiant užtikrinti, kad vairuotojai neužblokuotų eismo kitiems.

„Pagal taisykles ir taip negalima įvažiuoti į sankryžas, jei ten yra užsikimšta, bet kad patiems vairuotojams būtų aiškiau, reikia paženklinti tam tikras vietas“, – pasisakė Eismo saugumo komisijos nariai.

Eksperimentą siūloma pradėti trijose Kauno probleminėse sankryžose, kurios yra ties senamiesčiu. Pirmoji – „Lituanikos“ žiede, kur vairuotojai, atvažiavę iš Jonavos gatvės pusės, negali įvažiuoti į žiedą, nes stovi eilė link P. Vileišio tilto. Taip susidaro kamščiai ir niekas nieko nepraleidžia.

Kita vieta visai netoli pilies žiedo, tai Šauklių ir Gertrūdos gatvių sankryža, kur vairuotojams nuo pilies neįmanoma įsukti, nes nuo Vilijampolės atvažiavę automobiliai užkemša eismą. Trečioji vieta užsikemša Karaliaus Mindaugo prospekto ir Birštono gatvės sankryžoje.

Specialistai pritaria tokiam eksperimentui, tačiau tikina, jog vairuotojams reikės laiko, kol pripras prie naujojo kelio ženklinimo. Neabejojama, kad prie išvardintų sankryžų pradžioje turės budėti policijos pareigūnai.

Visgi, jei tokia eismo tvarka pasiteisins, ateityje daugiau Kauno sankryžų bus paženklintos geltonomis linijomis. Prie tokių paženklintų sankryžų atsiras ir įspėjamieji ir informaciniai ženklai.

Jei leis sąlygos naujoji tvarka turėtų atsirasti dar šiais metais, o jei orai subjurs ir nebeleis ženklinti kelių, darbai persikels į pavasarį.

Geltonų linijų esmė

Eismo specialistų teigimu, geltonos linijos sankryžoje, tai – nedidelė investicija priminti Kelių eismo taisykles. KET 160 punkte aprašyta, kad vairuotojams draudžiama įvažiuoti į važiuojamųjų dalių sankirtą, jeigu joje ar už jos yra kliūtis, kuri priverstų vairuotoją sustoti sankryžoje ir trukdyti kitų transporto priemonių eismui.

Sankryžose taip pat galioja ir KET 150.10 punktas. Pagal jį sustoti ir stovėti draudžiama ten, kur sustojusi transporto priemonė užstotų kitiems vairuotojams šviesoforo signalus ar kelio ženklus, trukdytų įvažiuoti į stovėjimo aikštelę, stovėjimo vietą, garažą, kiemą, trukdytų įlipti į kitą transporto priemonę arba kitaip kliudytų kitų transporto priemonių ar pėsčiųjų eismui.

Naujas sankryžų ženklinimo plotas geltonomis linijomis apjungia minėtas KET taisykles ir žymi vietą, į kurią įvažiuoti draudžiama, jeigu joje ar už jos yra kliūtis, kuri priverstų vairuotoją sustoti važiuojamųjų dalių sankirtoje ir trukdyti kitų transporto priemonių eismui, išskyrus tuos atvejus, kai sankryžoje reikia pasukti į kairę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA