Už saugumą Lietuvoje atsakingų tarnybų turima technika pasenusi, jos trūksta | Kas vyksta Kaune

Už saugumą Lietuvoje atsakingų tarnybų turima technika pasenusi, jos trūksta

BNS 2015/11/20 11:00
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Už viešąjį saugumą Lietuvoje atsakingų tarnybų turima technika pasenusi, joms trūksta ginklų, šaudmenų ir saugumo priemonių, ketvirtadienio vakarą LRT laidoje „Dėmesio centre“ kalbėjo Viešojo saugumo tarnybos (VST) ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadovai.

„Mūsų žmogiškasis faktorius, žmogiškieji resursai tikrai yra pasirengę. Bet tai yra tik žmonių idėjinis matymas, o techninės priemonės: tiek ginkluotė, kad atitiktų šių dienų galimas grėsmes, tiek valstybės viduje, tiek išorėje – tai ne, mes nepasiruošę. Mes neturime nieko.Situacija yra liūdna“, – sakė VST vadovas Ričardas Pocius.

Jo teigimu, dabar tarnybos turima ginkluotė ir technika yra „muziejinės relikvijos“, o apsaugoti savo pareigūnus VST pajėgi tik tokiu atveju kaip riaušės metu.

„Bet jeigu būtų šūviai, sprogimai ar teroristinis aktas – mes pasmerkti žūčiai. Mūsų pareigūnai būtų pasmerkti žūčiai“, – kalbėjo R.Pocius.

„Aro“ vadas Viktoras Grabauskas teigė, kad nors jo pareigūnai yra pasirengę vykdyti antiteroristines operacijas, jų sėkmė labai priklauso ne tik nuo pareigūnų profesionalumo, bet ir nuo to, kokias priemones jie turi: ginkluotę, ekipuotę, įrangą.

„Mes esame ES antiteroristinių padalinių organizacijos „Atlas“ nariai ir tikrai esame gerai vertinami. Bet vertinami gerai būtent dėl žmogiškojo faktoriaus – dirbančių pareigūnų profesionalumo, ne techninio pasirengimo. Jeigu lygintumės su kitų ES padalinių aprūpinimų, mes labai stipriai atsiliekam. Neperšaunamas liemenes turim, tačiau yra tik 25 liemenės, kurioms dar galioja garantija ir kurias tikrai dar galime dėvėti. Visų kitų terminai jau seniai yra pasibaigę“, – sakė V.Grabauskas.

Pasak „Aro“ vado, rinktinė turi neblogų ginklų, tačiau jų yra nepakankamai, ja apginkluoti galima tik dalį pareigūnų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA