Muitininkai „Maisto bankui“ perdavė 39 tonas vogtos kavos | Kas vyksta Kaune

Muitininkai „Maisto bankui“ perdavė 39 tonas vogtos kavos

BNS 2015/11/18 10:54
Organizatorių nuotr.

Trečiadienį labdaros organizacijai „Maisto bankas“ muitininkai perdavė 39 tonas vogtos kavos.

Kaip pranešė „Maisto bankas“, ši kava prieš porą metų buvo mįslingai dingusi vežama pakeliui į Prancūziją. Dalis vogtų gėrybių atsitiktinai aptikta Kaune. Tikrinant asmenų, sulaikytų įtariant neteisėtu tabako disponavimu, nuomotus sandėlius, pareigūnų dėmesį patraukė kalnai neapskaitytos ir nedeklaruotos kavos ir arbatos.

22 tūkst. pakuočių vogtų gėrybių vos tilpo į šešių krovininių vilkikų puspriekabes. Patikrinus prekių kodus paaiškėjo, kad lietuvių sandėliuose aptikta kava yra dalis Prancūzijoje dingusio krovinio. Pavogtos kavos vertė – kone milijonas eurų.

Muitininkų konfiskuotos maisto prekės paprastai būna sunaikinamos. Tačiau šią vasarą pasirašyta „Maisto banko“ ir Muitinės departamento bendradarbiavimo sutartis leido išgelbėti prabangos prekėmis laikomą kavą ir arbatą.

„Džiugu, kad bendradarbiaujant su „Maisto banku“ mums pavyko pasiekti, kad tonos kavos atitektų sunkiau besiverčiantiems žmonėms, o ne būtų sunaikinta. Tikiuosi, kad dirbant išvien, tokių naudingų visuomenei sprendimų bus ir daugiau“, – pranešime spaudai cituojamas Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas, laikinai atliekantis generalinio direktoriaus funkcijas Jonas Miškinis.

Sprendimas perduoti kavą labdarai nebuvo paprastas. Vykstant konfiskuoto turto likimą nulėmusiems teismams, pasibaigė kavos geriausią kokybės garantiją žymintis terminas „Geriausia iki…“. Vadovaujantis Lietuvos higienos norma, žyma „Geriausias iki…“ reiškia, kad iki nurodytos datos maisto produktas išlieka pageidaujamos kokybės. Pasibaigus tam terminui, maistą vis dar saugu vartoti, jei produktas buvo tinkamai laikomas ir nebuvo pažeista pakuotė

„Maisto bankas“ kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) prašydamas leisti kavą ir arbatą dalinti labdarai. Tai ne vienintelis kartas, kai VMVT svarstė tokį prašymą – produktų, kurių vartojimo terminas pasibaigęs, teikimo labdarai tvarka galioja nuo 2002 metų.

„Kiekvieną pakuotę peržymėsime iš naujo, vartotojus informuodami apie šių produktų kilmę bei laikymo sąlygas. Esu tikra, kavą ir arbatą greitai išdalinsime – tai vienas labiausiai laukiamų produktų nepasiturinčių šeimoms skirtuose maisto paketuose“, – sako už maisto saugą ir kokybę atsakinga „Maisto banko“ direktoriaus pavaduotoja Kristina Tylaitė.

Kava ir arbata bus dalinama drauge su Europos pagalbos labiausia skurstantiems asmenims fondo (EPF) ir „Maisto banko“ akcijos metu surinktais maisto produktais. Šią savaitę kava pasieks „Maisto banko“ regioninius sandėlius Vilniuje ir Kaune, vėliau bus pristatyta ir Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio dalintojams.

Tikimasi, kad muitininkų perduotą kavą ir arbatą gaus apie 100 tūkst. mažas pajamas gaunančių asmenų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA