IT įmonės vadovas pasidalino, kodėl verslą geriau pradėti Kaune, o ne Vilniuje | Kas vyksta Kaune

IT įmonės vadovas pasidalino, kodėl verslą geriau pradėti Kaune, o ne Vilniuje

Kaunas.lt nuotr.

Didėjant IT specialistų poreikiui, verslo atstovams iškyla nemažai iššūkių – kaip užsiauginti gerą specialistą, kaip jį motyvuoti ir išsaugoti. Apie tai kalbamės su daugiau nei 20 specialistų turinčios bendrovės „Media inovacijos“ direktoriumi Šarūnu Straševičiumi.

Tikru kauniečiu save laikantis verslininkas neslepia – Kaunas yra pats tinkamiausias miestas verslo pradžiai.

Kokia buvo jūsų įmonės pradžia?

Kai manęs paklausdavo, kuo aš noriu būti užaugęs, tai nesakydavau, kad kosmonautu. Visuomet sakydavau, kad direktoriumi. Su šia svajonė visuomet ir gyvenau. Vieną rytą pasakiau sau – viskas, šiandien pradedu savo verslą.

Nusipirkau internetinį adresą, susigalvojau įmonės pavadinimą, pasikalbinau kelis senus klientus. Tuo metu neturėjau nei vieno darbuotojo. Išėjo taip, kad pirmus kontraktus pasirašiau net neturėdamas, kas juos darys. Šioje vietoje reikėjo daug drąsos.

Kodėl pasirinkote Kauną?

Tai mano miestas. Kaunas technologijų miestas, čia daug programuotojų, ateina daug užsienio įmonių, veikia kelios stambios Lietuvos įmonės, kurios ir absorbuoja žmogiškuosius resursus. Kaunas – studentų, technologijų, industrijos miestas. Kaunas mane žavi ir tuo, jog tampa ir logistikos centru, matome besiplečiančią Laisvąją ekonominę zoną.

Kaunas tampa nepakeičiamu Lietuvos strateginiu centru. Kiek tenka dalyvauti įvairiose renginiuose, tai tikrai studentai pakankamai verslūs, turi begalę idėjų, nebijo jas išbandyti. Miesto centras pilnas mažų įmonėlių, visi turi daug gerų idėjų.

Ką patartumėte moksleiviams ar studentams, galvojantiems apie savo ateitį?

Moksleiviams ar studentams visuomet patariu imtis bet ko iš informacinių ar vizualinių technologijų sričių. Čia darbo tik daugėja, kadangi interneto verslas apima daugybę skirtingų sričių: analitiką, projektų valdymą, programavimą, testavimą ir t.t. Studentams linkiu būti sveikai grobuoniškais informacijai, nes vyksta tikrai daug mokymų, seminarų. Jei tik įmonės kviečia eiti, reikia aktyviai dalyvauti, stengtis kažko išmokt, nebijoti bandyti, suklysti ir parodyti įmonėms, kad jie yra verti tos darbo vietos.

Ar Kaunas tinkamas jaunam žmogui pradėti verslą?

Pradžioje kiekvienas verslas nori turėti minimalius kaštus, minimalias sąnaudas. Tai šiuo atveju Kaunas yra labai dėkingas miestas, nes tų pačių patalpų ar biurų nuoma gerokai pigesnė nei Vilniuje. Pats miestas Europos mastu mažas, bet turi koncentruotą žmonių masę. Ir šiaip Kaunas yra gražus miestas.

Ar jaučiasi ženklesni pokyčiai verslo aplinkoje Kaune?

Kaunas draugiškas verslui miestas. Labai smagu matyti miesto centrą, kuris auga tiek žmonių kiekiu, tiek ir įmonių skaičiumi. Viskas, kas šiuo metu vyksta – ar tai būtų renovuojami daugiabučiai, ar asfaltuojamos gatvės – prisideda prie pozityvios verslo aplinkos kūrimo.

Ką reiškia būti verslininku?

Verslas – tai idėjos ir valia tas idėjas įgyvendinti. Be abejonių – tai ir atsakomybė už komandą. Svarbu, kad vadovas būtų ne tas, kuris stumia darbuotojus iš galo, kad visi parodytų rezultatą, bet einantis priekyje ir visus traukiantis paskui rodydamas viziją, strategiją, nuolat visus įkvėpdamas. Tai yra darbas su žmonėmis, su stresu ir emocijomis. Turint kad ir nedidelį kolektyvą reikia jausti pulsą, kam bloga nuotaika, kam reikia padėti. Jei myli savo darbą, jei nesi orientuotas į pinigus ir finansinę naudą, tai visi kiti geri dalykai ateina patys savaime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA