Automobilių turgaus pardavėjai: Iš kur mums žinoti, ar mašina su defektais? | Kas vyksta Kaune

Automobilių turgaus pardavėjai: Iš kur mums žinoti, ar mašina su defektais?

R. Tenio nuotr.

Lapkričio pirmąją dieną įsigaliojusi naujoji pirkimo-pardavimo sutartis vis dar neturi vienareikšmiško pardavėjų vertinimo.

Nuo lapkričio pirmosios pradėjusioje galioti sutartyje dabar būtina nurodyti ne tik automobilio modelį, markę bei identifikacinį numerį, bet ir parduodamos transporto priemonės defektus bei jos ridą. Taip pat pardavėjai turėtų nurodyti eismo įvykius, į kuriuos buvo patekęs automobilis.

Nors teoriškai šis pakeitimas skamba teigiamai, dalis Kauno automobilių turguje sutiktų pardavėjai prisipažino, jog nežinojo, kad senoji sutartis buvo pakeista, o likę negailėjo kritikos naująjai tvarkai. „Iš kur mums žinoti, kokius defektus turi automobilis? Juk mes perkame juos kitose šalyse, o parduodame juos čia. Kitose šalyse tokių dalykų nereikia. Kodėl negalima padaryti kaip Vokietijoje ar Prancūzijoje?“ – Retoriškai klausė pardavėjai. Dalis jų ironiškai klausė: „Kodėl tokios tvarkos nepritaikyti skalbimo mašinoms arba baldams? Manau, tai žinoti būtų aktualu.“

Tuo tarpu BRC autocentro Kauno atstovybės vadovė Raimonda Simonavičiūtė prieštaravo tokiam požiūriui. „Pokyčius vertiname labai teigiamai. Tiek mes, kaip pardavėjai, esame apsaugoti, taip pat nuo sukčiavimo atvejų apsaugoti ir pirkėjai. Patys perkame labai daug automobilių ir ne kartą esame nudegę“, – redakcijai pasakojo R. Simonavičiūtė.

Saugaus eismo ekspertas Vigilijus Sadauskas LRT radijuje teigė, jog pataisų ketinimai išties geri, tačiau realybėje tai gali sukelti nemažai problemų. „Pavyzdžiui, aš parduodu automobilį, kuriame yra visos oro saugos pagalvės. Kitą dieną pirkėjas, jau nusipirkęs iš manęs automobilį, nuvažiuoja į servisą, tas pagalves išsiima ir kreipiasi į teismą. Įsivaizduokite: kaip įrodyti, kad pardavinėjamas automobilis buvo su oro pagalvėmis? Tai yra absurdas“, – akcentavo ekspertas.

Automobilius registruojant „Regitroje”, priimama tokia sutartis, kokią pateikia pardavėjas ir pirkėjas. Valstybinės įmonės darbuotojai teigia, kad naujoji sutartis yra skirta ne jiems, o žmonėms, kad atsiradus neatitikimams, būtų galima kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo. Tačiau jie pastebi, kad nėra aiškiai reglamentuota tvarka, kas ir kaip turi būti įrašyta į pardavimo sutartį, todėl prognozuoja, kad gali padaugėti teismų procesų.

Pirkėjui išsiaiškinus, jog sutartis užpildyta neteisingai, bus galima kreiptis į teismą, o pardavėjui grės civilinė atsakomybė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA