Kaune aptikta nelegali požeminė kuro talpykla | Kas vyksta Kaune

Kaune aptikta nelegali požeminė kuro talpykla

delfi.lt 2015/11/08 12:39
Muitinės nuotr.

Muitinės kriminalinės žvalgybos duomenimis, šią savaitę Kaune Domeikavos rajone aptikta slapta požeminė 50 tonų talpos kuro cisterna. Ji vamzdžiais buvo sujungta su greta veikiančia degaline.

[galerija kiek=”12″]

Šią savaitę Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai, atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtos prekybos dyzelinu, drauge su FNTT, policija ir VMI pradėjo kratas trijų tinklų degalinėse. Patikrinus ir Kauno Domeikavos rajone veikusią UAB „Grifskaną“, šios teritorijoje pareigūnai aptiko slaptą požeminę 50 tonų talpos kuro cisterną su 2 tonomis nelegalaus kuro.

Talpykla sudėtinga vamzdžių sistema buvo sujungta su greta veikiančia tos pačios bendrovės degaline.

Muitinės kriminalinės tarnybos pranešime teigiama, kad neregistruota cisterna aptikta penktadienį, lapkričio 6-ąją. Pradėjus bendrovės patikrinimą, muitininkai atkreipė dėmesį į greta degalinės esančiame angare buvusią mobilią degalų perpumpavimo įrangą, plastikinę talpyklą ir du žemėn vedančius kuro padavimo vamzdžius. Visa ši įranga buvo neregistruota, o kiek nukasę žemę kitoje angaro pusėje, pareigūnai pastebėjo tolyn nuo angaro, tiesiog į tariamai tuščią pievelę vedančius du plastikinius vamzdžius. Dar po kurio laiko pievelėje buvo aptiktas ir žemėje glūdinčios slaptos cisternos dangtis.

Pasitelkus papildomą techniką ir atkasus šią slaptavietę, paaiškėjo, kad po žeme, vos už kelių metrų nuo legalios, slypėjo neregistruota 50 tonų talpos cisterna. Sudėtinga vamzdžių sistema ją jungė tiek su legalia cisterna, tiek su viena iš degalinės kolonėlių.

Įtariama, kad šioje neregistruotoje „tarpinėje“ cisternoje saugotas nelegalus dyzelinas, kuriuo, prireikus, buvo galima papildyti tiek legalią cisterną, tiek tiekti jį tiesiai į degalinės kolonėles.

Išankstiniu vertinimu nelegalioje talpykloje aptikto kuro – maždaug 2 tonų, vertė per maža, kad MKT būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas, tad tyrimą veikiausiai tęs VMI darbuotojai. Bendrovei gresia bent kuriam laikui prarasti licenciją prekybai degalais. Pareigūnai paėmė nelegalioje cisternoje buvusio kuro mėginius, kurie perduoti Muitinės laboratorijos ekspertizei.

MKT, VMI ir FNTT jau yra turėję reikalų su minėta bendrove. Prieš septynerius metus, 2008-ųjų gegužę, bendros VMI ir MKT operacijos metu, įtariant nelegalia prekyba degalais, Domeikavoje irgi tikrinta ši „Grifskana“ degalinė. Įvykio vietoje užklupus asmenis, perpylinėjančius kurą į talpyklas iš sunkvežimių su Baltarusijos ir Latvijos registracijos numeriais, pažeidėjai pabėgo, palikę didele srove į aplinką lietis kurą. Ekologinei nelaimei kelią užkirto VMI ir MKT pareigūnai, sugebėję sustabdyti besiliejantį kurą.

O 2014 m. vasaros pradžioje šioje degalinėje FNTT pareigūnai aptiko apie 30 tonų automobiliams kenksmingų degalų: dyzelino ir alyvos mišinio.

Šią savaitę MKT pareigūnams atliko kratas trijų Lietuvos tinklų degalinėse dėl galimos neteisėtos prekybos dyzelinu. Bendrovė „Grifskana“ tapo ketvirtąja, kuri buvo patikrinta šios operacijos metu. Tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA