LSMU iškilmingai paminėjo 25 metų tarptautinių studijų jubiliejų | Kas vyksta Kaune

LSMU iškilmingai paminėjo 25 metų tarptautinių studijų jubiliejų

A. Šimkienės nuotr.

Rudenišką lapkričio 6-osios vakarą Nacionalinis Kauno dramos teatras alsavo ypatinga aura. Garbingi visuomenės, politikos ir akademinės bendruomenės svečiai, ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) užsienio studentai atvyko paminėti istorinio universiteto įvykio – 25 metų tarptautinių studijų jubiliejaus.

Renginio svečiai buvo supažindinti su unikalia ir ilgamete Universiteto tarptautinių ryšių istorija, kuomet užsienio studentai Lietuvoje dar buvo tikrų tikriausia retenybė.

Prieš renginį teatro fojė skambėjo nuotaikingi susirinkusiųjų pašnekesiai ir fortepijono garsai, keletą klasikinės muzikos kūrinių svečiams padovanojo ir pats buvęs LR Švietimo ir mokslo ministras, profesorius Dainius Pavalkis.
Ekranuose nuolat keitėsi LSMU Tarptautinių ryšių ir studijų centro 25-erius istorijos metus mininčios nuotraukos. Jose atsispindėjo akimirkos iš tuometinių pirmųjų kelionių į užsienio aukštąsias medicinos mokyklas, organizuotus tarptautinių studentų priėmimo egzaminus, dėstytojų ir mokslo darbuotojų stažuotes.

Renginio pirmosiose eilėse buvo galima išvysti LR Prezidentės patarėją Saulę Mačiukaitę-Žvinienę, Kauno miesto vicemerą Vasilijų Popovą, Izraelio ambasadorių Amir MAIMON, Pracūzijos ambasados kalbos ataše Nicolas Torres ir daugelį LR Seimo narių.

Parteryje pritemus šviesoms, susirinkusius svečius pasveikino LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas. Jis priminė, jog Universitetas yra vieta, kur gyvuoja akademinė laisvė, viltys, iššūkiai, išmintis ir meilė. „Nepaisant Jūsų kalbos, religijos ar gimtosios šalies, Jūs esate dalis mūsų universiteto, miesto ir valstybės“, – tarptautinių studijų studentams kalbėjo Universiteto rektorius.

Universitetui sveikinimą garbinga proga perdavė ir LR prezidentė Dalia Grybauskaitė, pati negalėjusi dalyvauti renginyje. Jos kalboje buvo akcentuojama, jog tarptautinis bendradarbiavimas ir kultūrinė įvairovė visada buvo mokslo pažangos variklis. „Semkitės jėgų iš to, ką sukūrėte, pasikliaukite tais, kuriuos užauginote ir judėkite tik pirmyn“, – Universitetui linkėjo LR Prezidentė.

Teatras spindėjo tarptautiškumu

Šventės metu Lietuvos sveikatos mokslų universitetas suvienijo 48 pasaulio valstybes, kurių studentai šiuo metu studijuoja Universitete. Nacionalinio Kauno dramos teatro lauko balkonuose renginio svečius pasitiko iškilmingai plazdančios Irako, Prancūzijos, Turkijos, JAV, Nyderlandų, Švedijos ir daugybės kitų šalių vėliavos, o įžanginiame sveikinimo filme gimtosiomis kalbomis savo Universiteto bendruomenę sveikino patys užsienio studentai, Lietuvoje praleidę jau ne vienerius gyvenimo metus.

Renginio metu LSMU prisiminė ir įteikė padėkos dovanas daugeliui prie Universiteto tarptautiškumo skatinimo prisidėjusiems esamiems ir buvusiems akademinės bendruomenės nariams.

Atsiimdama padėką, buvusi LSMU Tarptautinių ryšių ir studijų dekanė prof. Angelija Valančiūtė dėkojo tuometiniams studentams už tai, kad sudėtingais 1991-aisiais metais, kai į Lietuvą buvo organizuojama labai nedaug tarptautinių skrydžių, jie neišsigando ir toliau tęsė studijas mūsų Universitete.

„Tarptautinės studijos – tai projektas, trukęs labai ilgai, tačiau padėjęs tapti atviru ir įvairialypiu Europos universitetu. Visi čia susirinkę dėstytojai, svečiai ir studentai nusipelnė šios šventės! – savo kalbą iškilmingai baigė prof. A. Valančiūtė.

Jubiliejinę nuotaiką dar labiau sustiprino Kauno simfoninio orkestro, LSMU mišraus choro „Neris“ ir tarptautinių studentų choro „Kebapella“ gyvai atlikti legendinių muzikos grupių kūriniai, tokie kaip „Enjoy The Silence“, „Rolling In The Deep“ ar „Nine million bicycles“.

Paminėtas istorinis momentas

Ugningi fakelai prie renginio įėjimo simboliškai priminė apie nelengvą LSMU kelią, kuris prasidėjo prieš 25-erius metus, kuomet į tuometinę Kauno medicinos akademiją atvyko studijuoti pirmieji 22 užsienio studentai iš Libano, pasirinkę medicinos ir farmacijos studijų programas anglų kalba.

Tuomet Lietuvai ką tik atgavus nepriklausomybę, Universitetui teko milžiniška užduotis – įrodyti, kad net ir sudėtingoje politinėje situacijoje galima užtikrinti aukščiausią tarptautinių studijų kokybę. Akademinės bendruomenės profesionalumo ir entuziazmo dėka pasiekti neįtikėtini rezultatai: domėjimasis tarptautinėmis studijomis Kaune ėmė augti, ir netrukus Universitetas sulaukė dar didesnio studentų antplūdžio.

Šiuo metu LSMU užsienio studentų bendruomenę sudaro 679 jaunuoliai iš 48 pasaulio valstybių, besimokantys medicinos, odontologijos, farmacijos, visuomenės sveikatos ir veterinarinės medicinos studijų programose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA