Kauno regione siekiama sumažinti į sąvartynus patenkančių atliekų kiekius | Kas vyksta Kaune

Kauno regione siekiama sumažinti į sąvartynus patenkančių atliekų kiekius

Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Kauno regione kaip ir visoje Lietuvoje siekiama sumažinti į sąvartynus patenkančių atliekų kiekius. Jau visai netrukus Kauno regione pradės veikti mechaninio biologinio komunalinių atliekų apdorojimo įrenginiai, kurie tinkamai apdoros mišrias komunalines ir biologiškai skaidžias atliekas.

Kaune bei Zapyškyje (Kėdainių r.) daugiau nei metus laiko intensyviai vykusios statybos bei įrangos ir technikos montavimo darbai sėkmingai baigiami. Vykdomi derinimo bei paleidimo darbai. Šiais metais pradėsiantys veikti mechaninio biologinio apdorojimo ir rūšiavimo bei biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo įrenginiai padės išpildyti ES reikalavimus, kad iki 2020 metų sąvartynuose šalinamos komunalinės biologiškai skaidžios atliekos sudarytų ne daugiau kaip 35 proc. 2000 metų biologiškai skaidžių komunalinių atliekų kiekio.

Gyventojų namuose išrūšiuotos atliekos pristatytos į naujuosius įrenginius pirmiausia pateks į priėmimo zoną. Joje bus atskiriamos netinkamos apdoroti atliekos. Vėliau atliekos keliaus į apdorojimo zoną, kur atliekos bus skaidomos ir atskiriama biologiškai skaidi medžiaga bei kitos atliekos. Išrūšiuotos antrinės žaliavos bus presuojamos, pakuojamos ir parduodamos antrinių žaliavų rinkoje. Atskirta bioskaidi frakcija bus apdorojama aerobiniu būdu – kompostuojant specialioje patalpoje 5 savaites, tuo pat metu intensyviai maišant, drėkinant ir ventiliuojant. Taigi naujieji įrenginiai leis efektyviai išrūšiuoti ir apdoroti skirtingas atliekas. Numatoma, kad mechaninio biologinio komunalinių atliekų apdorojimo įrenginiai sumažins į sąvartynus patenkančių atliekų kiekius bene perpus.

„Po rūšiavimo likusias atliekas numatome perdirbti ir panaudoti, gal net kuro gamybai, o biologines atliekas panaudoti kaip techninį kompostą, kuriuo bus galima perdengti sąvartynus, rekultivuoti karjerus, panaudoti užterštų teritorijų tvarkymui ar kelių sankasų įrengimui“ – apie naujųjų įrenginių procesus pasakojo VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Kęstutis Balčiūnas.

Pastatytuose Kauno mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginiuose (toliau – Kauno MBA) bus tvarkomos ir surenkamos komunalinės atliekos iš Kauno miesto savivaldybės, Kauno, Jonavos, Kaišiadorių bei Raseinių rajonų savivaldybių. Pagrindiniai mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdirbimo pastatai užima apie 15 000 m2 plotą. Bendras Kauno MBA įrenginių našumas sieks 220 000 tonų per metus. Biologiškai skaidžių atliekų įrenginiai užtikrins techninio komposto ruošimą 100 000 tonų per metus pajėgumu. Kėdainių rajone susidarančios mišrios komunalinės atliekos bus tvarkomos mechaninio atskyrimo ir rūšiavimo įrenginiuose Zabieliškio sąvartyne (Kėdainių r.), kurių galingumas sieks iki 20 tūkst. tonų atliekų per metus.

Bendrai apie projektą

Projektas „Kauno regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra“ įgyvendinamas pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos „Aplinka ir darnus vystymas“ priemonę „Atliekų tvarkymo sistemos sukūrimas“. Projekto biudžetas siekia daugiau kaip 34,527 mln. eurų, iš jų daugiau kaip 29,244 mln. eurų skiriami iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo, daugiau kaip 5,282 mln. eurų prie projekto įgyvendinimo prisideda projekto vykdytojas VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centras.

Projekto „Kauno regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra“ įgyvendinimu siekiama užtikrinti atliekų tvarkymą tokiu būdu, kuris atitinka nacionalines, kultūrines ir ekonomines sąlygas, yra vienas efektyviausių bei užtikrina, kad neigiama įtaka visuomenės sveikatai ir aplinkai būtų pati mažiausia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA