Šmaikštus kauniečio siūlymas, kaip išrinkti naują Lietuvos vardą | Kas vyksta Kaune

Šmaikštus kauniečio siūlymas, kaip išrinkti naują Lietuvos vardą

R. Tenio nuotr.

Kaunietį V. Vikutauską įkvėpė viešojoje erdvėje sklandantys pasiūlymai pakeisti Lietuvos vardą tam, kad būtų užsieniečiams lengviau ištarti bei šis būtų istoriškai tikslingesnis. Tad miestietis pasiūlė šmaikščią sistemą, kaip galima rinkti naują Lietuvos vardą.

„Kažkaip pasigirdo pastaruoju metu raginimai ir visokios diskusijos, kad anglišką pavadinimą „Lithuania“ reikėtų pasikeisti į „Lituania“ ir priversti visą, kokį trečdalį planetos, jau apie mus girdėjusių žmonių iš naujo klausinėti „Where is this country? Is this even a real country?“.

O aš manau, kad reikėtų surengti balsavimą. Ir ne kokį nors referendumą, o balsavimą trumposiomis sms žinutėmis.

Įsivaizduokite:

Per Naujus metus vietoje kasmetinio „Žydrojo žiburėlio“ su A. Ramanausku, ar A. Zakarausku bei kokiomis nors vietinio ryškumo žvaigždelėms, rodomas Nacionalinis „Rebranding SHOW“. Jį veda Beata Tiškevič ir labai dailiai pasipuošus mums visiems porina, kad mes patys esame savo likimo kalviai ir lai Tauta nusprendžia. Po to primenama mūsų šlovinga praeitis, bočių kapai ir šiaip, kad mes turime kuo didžiuotis!

Kiekvienas Lietuvoje gyvenantis Lietuvos pilietis, turintis išmanųjį telefoną (Android arba Apple) ir parsisiuntęs specialią programėlę, gali siųsti galimus naujo pavadinimo variantus, kuriuos po to atrinks kompetentinga komisija ir pristatys galutiniam balsavimui.

Sugalvoti pavadinimui mes, Tauta, turime pusę valandos. Tuo metu per televizorių transliuoja vaikų pop chorų pasirodymus, Ilzė Butkutė padeklamuoja savos kūrybos eilėraščius, groja ir linguoja grupė „Pelenai“ bei ilgesingai skamba „Tyliai užmerk akis“.

Tuomet mes suprantame, kad čia yra toks „aukštesnės klasės“, aukštesnės kultūros renginys. Tada mes metame gerti pusvalandžiui ir puolame prie popieriaus lapų, pieštukais rašomės galimus variantus ir prirašome krūvą nesąmonių, ir siunčiame. Bet siųsti reikia su pagrindimu iš penkių sakinių. Ir siunti, viena žinutė 2 – eurai, bet na visai negaila, kad ir 5. Drebančiomis rankomis, pusiau girtas (na niekas nesakė ir joks siurprizas, kad Naujų metų išvakarėse visi susirinko prie vaišėmis nukrauto stalo), o kadangi čia viskas svarbu, tad kaip tu nesudalyvausi.

Tada nuaidi paskutiniai „Pelenų“ akordai, sududena fanfaros, pasigirsta tušas ir į sceną įžengia draugiškai mojuodama ranka, kaip visada energinga, besišypsanti mūsų visų Prezidentė. Kas kitas jei ne Ji gali paskelbti rezultatus tokia svarbia proga. Sustoja, paima į rankas mikrofoną, visus dalyvius pasveikina, palinki kažko, pasako, kad visi už sms žinutes surinkti pinigai bus skirti „Girstučio“ baseinui nupirkti gelbėjimosi liemenių. Tada ištraukiamas baltas vokas ir pradedama skaityti.

Išvardijami finalo variantai:
1. ELTĖ (nes LT United kažkada geriausiai pasirodė Eurovizijoje)
2.Basketbola (nes mes garsūs krepšinyje)
3. Džiga-džiga (lengvai įsimenamas, skamba itin tarptautiškai)“, – savo apmąstymuose dėsto V. Vikutauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA