Kaune sudaryti galimai pavojingų šlaitų žemėlapiai | Kas vyksta Kaune

Kaune sudaryti galimai pavojingų šlaitų žemėlapiai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos (LGT) specialistai sudarė galimai pavojingų šlaitų Vilniuje ir Kaune žemėlapius pagal pavojaus urbanistinei infrastruktūrai ir žmonių gyvybei riziką. Šie žemėlapiai sudaryti remiantis atliktais jų stabilumo tyrimais.

Tyrimams buvo pasirinkti keturi šlaitai Vilniuje (Pučkorių, Belmonto, Markučių ir Turniškių) ir trys Kaune (Lakštingalų kalva, Jiesia ir Marvelė). Kiekviename iš jų geologai kasė kasinius, aprašė šlaitą sudarančias nuogulas, matavo sluoksnių storius, ėmė suardytos ir nesuardytos sandaros mėginius laboratoriniams tyrimams, atliko bandymus smulkaus grunto nedrenuotai sankibai nustatyti.

Sudarytajame Vilniaus teritorijos žemėlapyje matyti, kad galimai pavojingi šlaitai vyrauja miesto centrinėje ir rytinėje dalyse. Jie kiek mažiau tęsiasi Neries upės slėniu. Mažiau pavojingų šlaitų arba visai nėra, arba jie palyginti mažai paplitę pietrytinėje, pietvakarinėje ir šiaurės vakarinėje miesto dalyse.

Kauno miesto teritorijoje galimai pavojingi šlaitai išsidėstę daugiausia Nemuno ir Neries upių slėniuose bei Kauno marių pakrantėje. Kai kurių mažesnių Kaune tekančių upelių, pavyzdžiui, Marvelės ar Jiesios, slėnių šlaitai taip pat galimai pavojingi. Suskaičiuoti pavojingi šlaitai ir upių slėnių griovose. Galimai pavojingų šlaitų beveik nėra šiaurės rytinėje Kauno miesto dalyje.

Galimai pavojingų šlaitų žemėlapiai itin naudingi planuojant teritorijų plėtrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA