Dėl naujų alkoholio draudimų, degalinės grasina atleidimais ir užsidarymu | Kas vyksta Kaune

Dėl naujų alkoholio draudimų, degalinės grasina atleidimais ir užsidarymu

BNS 2015/11/03 12:24
Archyvo nuotr.

Nuo kitų metų degalinėse uždraudus prekiauti alkoholiniais gėrimais, gali tekti atleisti iki 30 proc. darbuotojų, o degalines automatizuoti ir uždaryti parduotuves, tikina lietuviško kapitalo degalinių atstovai.

Degalinių atstovai teigia, kad bendro alkoholio vartojimo šis draudimas nesumažins, mat degalinėse parduodami gėrimai sudaro tik apie 2 proc. viso alkoholio.

„1,5 tūkst. žmonių dirba sąjungos narių degalinėse, automatizuoti degalines yra dideli pinigai. Sąjungos nariai svarsto apie atleidimą žmonių 25-30 proc.“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė Lietuviškų degalinių sąjungos tarybos pirmininkas Karolis Stasiukynas.

Anot jo, dalis įmonių svarsto ir apie veiklos nutraukimą.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė teigė, kad degalinių pajamos mažės, nes neparduodant alkoholio, nebus parduodami ir užkandžiai.

„Jeigu mes žiūrėsime tos parduotuvės mastu, tai tos pajamos degalinei yra pakankamai svarbios, nes lengvas alkoholis yra perkamas su lydinčiaisiais produktais – įvairiais užkandžiais“, – spaudos konferencijoje sakė D.Jokšienė.

Anot jos, užkandžiai sudaro 70 proc. degalinių parduotuvių pajamų, o alkoholio pardavimai, pasak K.Stasiukyno, – 15-20 proc.

Jos nuomone, išskirti degalines iš kitų prekybos vietų yra nesąžininga: „Turi būti vienodos sąlygos visiems ūkio subjektams“.

D.Jokšienė tikino, kad draudimas nesumažins alkoholio vartojimo – šalia degalinių veikia prekybos centrai, parduotuvės, todėl alkoholį žmonės pirks jose.

„Degalinėse yra parduodama 1,9 proc. alkoholio. Lengvo alkoholio 2,1 proc. ir stipraus alkoholio degalinių tinkle – tik 0,5 proc., todėl sakome, kad uždraudus degalinių parduotuvėse pardavinėti alkoholį, tikrai nepasieksime to tikslo, nes ta dalis yra pakankamai maža jau dabar“, – aiškino naftos produktų asociacijos prezidentė.

„Eurotelos“ spalio pabaigoje atlikta apklausa parodė, kad 84 proc. respondentų alkoholį perka prekybos centruose, o 0,7 proc. – degalinėse. Anot D.Jokšienės, tik 3 proc. apklaustųjų pakeistų įpročius dėl alkoholio draudimo, 94 proc. – ne.

Premjeras Algirdas Butkevičius antradienį pareiškė, kad degalinės turi prekiauti degalais, o ne alkoholiu. Jis tikisi, kad planai uždrausti jose prekiauti alkoholiu padės mažinti jo vartojimą.

Draudimas prekiauti alkoholiniu degalinėse įsigalios nuo kitų metų sausio. Vyriausybė yra nepalaikiusi siūlymo atidėti draudimo įsigaliojimą iki 2019 metų. Jį įtvirtinančios pataisos priimtos 2011 metų gruodį, todėl įmonės turėjo ketverius metus pasiruošti.

Degalinių atstovai teigia norintys, jog draudimas būtų atidėtas iki 2019 metų, o per tą laiką būtų parengta kovos su alkoholio vartojimu strategija. Taip pat jie pritartų, jei nuo kitų metų degalinėse būtų iki 15 laipsnių ribojamas alkoholio stiprumas.
Trečiadienį draudimą svarstys Seimo sveikatos komitetas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA