Kauno filharmonijoje – pasaulinė „Requiem“ premjera | Kas vyksta Kaune

Kauno filharmonijoje – pasaulinė „Requiem“ premjera

Organizatorių nuotr.

Lapkričio 5 d., ketvirtadienį, 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje neeilinis įvykis – pasaulinė stambios formos kūrinio premjera. Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje puikiai žinoma kompozitorė Zita Bružaitė tarsi ką tik praėjusios vėlinių šventės aidą publikos teismui pateiks įspūdingą devynių dalių „Requiem“, skirtą mišriam chorui, solistams ir simfoniniam orkestrui.

„Jau senokai Lietuvoje skambėjo naujo lietuviško „Requiem“ premjera. Daugeliu atžvilgiu tai susiję su nemažomis sukūrimo ir kūrinio atlikimo kūrybinėmis bei finansinėmis problemomis. Naujojo Zitos Bružaitės „Requiem“ atsiradimas labai prasmingai užpildys esamą šio žanro spragą lietuvių muzikoje“ – džiaugėsi kompozitorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Vidmantas Bartulis.

Kaip teigia pati kompozitorė, šio „Requiem“ užuomazga gimė Vėlinių metu, apmąstant mūsų visų laikinumą, aplinką, tarpusavio santykius, laikinai svarbius dalykus ir užgyventų daiktų vertes. Lapkričio pirmųjų dienų vakarinių promenadų po Lietuvos kapavietes metu, praeinant pro mūsų artimo – tolimo bičiulio, protėvio ar nepažįstamojo kauburėlius, negali nepajusti ramybės, negrįžtančios praeities, troškimų, iš šio laiko perkeltų anapus, kartu su išėjusiais…

Šis „Requiem“ – tai himnas amžinybei, giedamas tam, kad ten pakiltume taikūs, palikę savo pėdsaką gyvųjų atminimuose, neapleisti tikėjimo, branginę visą gyvastį aplinkui. Nors kūrinio muzikinei kalbai naudojama šių dienų leksika, čia labiau akcentuojama liturginio teksto ir garsinio skambesio emocinė raiška, lemianti lengvai klausomus, netgi atpažįstamus buvusių epochų melodijos, harmonijos bei ritmo vingius.

Šio kūrinio natos augo keliolika metų – iš lėto, galvojant apie savo šalį, jos istoriją, žmones: mažus ir didelius savo darbais, dvasia bei pasiryžimais. Buvusius… Klystančius ir klumpančius, teisingus ir dorus, jaunus ir brandžius, sveikus ir ligotus, kūrusius grožį ir dirbusius paprastus kasdienius darbus.

Requiem aeternam išėjusiems daugelį šimtmečių atgal ir likusiems mūsų vadovėliuose, išblukusiuose atvirukuose… Requiem aeternam neseniai mums palikusiems ilgesį, prisiminimų graudulį ir gyvenimo istorijos tąsą Lietuvoje ar toli nuo šio krašto… žuvusiems nekaltai, tragiškai, tyliai užgesusiems ar patiems save užgesinusiems… išėjusiems tik ką gimus ir negalėjusiems gimti… Requiem aeternam tiems, kurie gyveno, kūrė, juokėsi, mylėjo, svajojo, kentėjo, laukė, tikėjo ir išskrido…

Iškilų kompozitorės Zitos Bružaitės „Requiem“ atliks Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. dirigentas Constantine Orbelian, vadovas Algimantas Treikauskas) ir Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis). Diriguos profesorius Petras Bingelis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA