Už teisių pardavinėjimą per Facebook 5 kaltinamiesiems gresia 3 metai nelaisvės | Kas vyksta Kaune

Už teisių pardavinėjimą per Facebook 5 kaltinamiesiems gresia 3 metai nelaisvės

Asociatyvi / Kas vyksta Kaune nuotr.

Lapkričio 3-iąją teisminiam nagrinėjimui perduota byla dėl sukčiavimo. Į teisiamųjų suolą sės du Pasvalio gyventojai, kurie socialiniame tinkle „Facebook” siūlė įsigyti vairuotojų pažymėjimus. Ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Ikiteisminį tyrimą kontroliavo ir koordinavo Vilniaus apygardos prokuratūra. Nukentėjusiaisiais byloje pripažinti 5 asmenys, o kaltinamiesiems gresia iki 3 m. laisvės atėmimo bausmė.

Š. m. sausio 22 d. Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos (toliau – LKPB NEETV) pareigūnai glaudžiai bendradarbiaudami su Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Pasvalio rajono policijos komisariato pareigūnais sulaikė tris Pasvalio gyventojus. Tyrimo metu nustatyta, kad du įtariamieji socialiniame tinkle „Facebook” talpino skelbimus, kuriuose siūlė už 1000 eurų pagaminti „originalius” vairuotojo pažymėjimus. Apie tokius siūlymus buvo pranešę ir „Kas vyksta Kaune” skaitytojai.

LKPB NEETV jau anksčiau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl panašaus skelbimo. Socialiniame tinkle „Facebook”, asmuo tose pačiose socialinio tinklo grupėse skirtose skelbimams reklamuoti, talpino identiškus skelbimus juose siūlydamas „parūpinti” vairuotojų pažymėjimus. Atliekant ikiteisminį tyrimą pareigūnams kilo įtarimas, kad skirtingas „Facebook” paskyras naudoję asmenys galimai bendrai vykdo šią nusikalstamą veiką.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai faktinių duomenų apie tai, kad du Pasvalio gyventojai iš anksto susitarė patalpinti socialiniame tinkle „Facebook” skelbimą dėl vairuotojų pažymėjimų gaminimo, nors žinojo, kad jie gauti ar pagaminti pastarųjų neturi galimybių. Tokius skelbimus jie keldavo naudodami paskyrą naudojamą vieno iš įtariamųjų. Kiek vėliau įtariamieji nutarė skelbimus dėl vairuotojų pažymėjimų gaminimo kelti naudodamiesi kita paskyra, priklausančia jau kitam įtariamajam.

Asmenys, patikėję „galimybe gauti” vairuotojo pažymėjimus, susirašinėdavo su įtariamaisiais socialiniame tinkle „Facebook”. Už vairuotojų pažymėjimų gaminimą įtariamieji prašė persiųsti pinigus į sąskaitą banke, kuri priklausė trečiam Pasvalio gyventojui, pastarojo atžvilgiu baudžiamasis procesas nutrauktas, nustačius, kad jis nežinojo, kad į jo sąskaitą pervesti pinigai buvo gauti nusikalstamu būdu. Įtariamiesiems pavyko apgauti 5 asmenis, kurie supratę esą apgauti, vėliau negalėjo susisiekti su įtariamaisiais, kurie neatsiliepdavo į skambučius bei neatsakinėdavo į žinutes.

Nusikalstama veika kvalifikuota pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 str. 1 d. – sukčiavimas, kurioje numatyta, kad tas, kas apgaule savo ar kitų naudai įgijo svetimą turtą ar turtinę teisę, išvengė turtinės prievolės arba ją panaikino, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA