Muitininkai vykdo kratas degalinėse | Kas vyksta Kaune

Muitininkai vykdo kratas degalinėse

Kas vyksta Kaune nuotr.

Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai šįryt pradėjo kratas trijose įmonėse, valdančiose degalinių tinklus – uždarosiose akcinėse bendrovėse „Lanx“, „Tomega“ ir „Milda“. Kratos atliekamos ir minėtiems tinklams priklausančiose dvylikoje degalinių, taip pat asmenų, įtariamų organizavus ir vykdžius nusikalstamas veikas, gyvenamosiose vietose.

Kratos pradėtos atliekant ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 199-2 str. 1 d. (neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis), 202 str. 1 d. (neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla) ir 300 str. 1 d. (dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu).

Tyrimo metu nustatyta, kad 2014–2015 m. nusikalstama grupuotė, prisidengdama naftos produktų sandėliavimu ir transportavimu, nemokėjo privalomo akcizo mokesčio ir organizavo dyzelino pardavimą mažmenine prekyba degalais užsiimančioms įmonėms.

Organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai veikė pagal iš anksto sukurtą nusikalstamą schemą. Dyzeliną iš Lietuvoje registruoto akcizinio sandėlio pirmiausia siųsdavo Lenkijos ir Vokietijos akciziniams sandėliams. Iš ten vėliau degalai buvo pargabenami atgal, Lietuvoje registruotomis autocisternomis, priklausančiomis įmonėms, kuriose dirba minėtos grupuotės nariai. Atgabenus kurą į akcizinį sandėlį Lietuvoje, dyzelino gabenimo dokumentai būdavo suklastojami, įrašant, jog atvežta prekė – tepalinė alyva, už kurią nemokami akcizo mokesčiai.

Muitinės laboratorijoje nustatyta, jog tam tikrais atvejais į šitaip atgabentą dyzeliną buvo įmaišoma augalinių riebalų ir sunkiųjų naftinių alyvų, taip iš esmės pakeičiant kuro kokybę. Tokį mišinį panaudojus kaip dyzelinius degalus galimi variklio gedimai.

Suklastotuose dokumentuose tokio produkto gavėjais paprastai būdavo nurodomos Latvijoje registruotos įmonės, bet realiai ši prekė gavėjų nepasiekdavo. Vietoj to dyzeliniai degalai būdavo atgabenami į vieną iš nusikalstamai grupuotei priklausančių įmonių Lietuvoje, kur dyzeliną perpildavo į autocisternas ir išvežiodavo į degalines. MKT, bendradarbiaudama su Valstybine mokesčių inspekcija, nustatė, kad šitaip atgabenti dyzeliniai degalai degalinėse nebuvo apskaitomi, už juos nemokėti privalomi mokesčiai.

MKT pareigūnų žiniomis, vien 2014–2015 m. į trijų Lietuvos Respublikos tinklų degalines šitokiu būdu neteisėtai įvežta apie 312 tonų neapskaityto dyzelino. Už šį kurą nesumokėti akcizo mokesčiai siekia apie 103 tūkst. eurų. Šiuo metu tyrimas tęsiamas, jį kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA