Vėlinių floristika: kaip šiemet puošime kapus? | Kas vyksta Kaune

Vėlinių floristika: kaip šiemet puošime kapus?

Vėlinės jau visai čia pat, tad pats metas pasvarstyti, kokias gėles ar floristines kompozicijas pirksime ir nešime į kapus bei kaip pagerbsime mirusiuosius.

Pasirodo, kapaviečių puošyba Vėlinių dieną, kaip ir visa floristika, turi tam tikras tradicijas ir yra veikiama madų. Kokiomis tendencijomis vadovautis pataria profesionalios floristės ir profesijos mokytojos iš Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro – Evelina Grėbliauskė ir Erika Pratapienė.

Įvairios medžiagos, spalvos ir kompozicijų formos

Floristės pastebi, kad lietuviai po truputį įsileidžia naujoves ir nevengia šiai dienai modernesnių sprendimų. „Žmonės pradeda mėgti spalvas ir ne vien balta ar švelniai gelsva dominuoja kompozicijose. Atsiranda ir kitų – sodresnių bei ryškesnių spalvų“ – teigia floristė Erika. Nors eksperimentuoti floristikos tema lietuviai privengia, tačiau meistrės pastebi, kad žmonės vis labiau domisi gėlių menu ir ieško naujovių. „Tikriausiai daugeliui įprasčiausia prieš lankant kapus užsukti į turgavietę ir tiesiog įsigyti vieną iš daugelio kompozicijų. Kai kurie žmonės net nežino, kokius originalesnius ir skoningesnius variantus galima pasiūlyti kapų puošybai. Profesionaliose floristikos salonuose, studijose gimsta unikalūs darbai, jie išjausti ir subtilūs, tad tie, kurie nors šiek tiek domisi floristika jau ieško savitumo , kokybės ir meistriško darbo“ – pasakoja floristė Evelina.

Vėlinių floristikoje vis labiau populiarėja gamtinių medžiagų panaudojimas. Tai įvairių augalų šakos, džiovinti lapai, vytelės, samanos, o labiausiai įprastas eglių, pušų, kėnių šakas šiandien jau papildo ne tik platesnis visžalių augalų asortimentas, bet ir papildomos dekoravimui skirtos medžiagos. „Pavyzdžiui, filcas yra labai floristų profesionalų mėgstama medžiaga. Tai dirbtinas veltinys, kuris gali būti naudojamas pačiom įvairiausiom reikmėm – siekiant dekoruoti, išgaunant formas ir kt“ – teigia Evelina.

Pasirodo, šiandieninė Vėlinių floristika pasižymi ir sudėtingesnių formų ieškojimais. Kaip ir kiekvienais metais, Vėlinėms žmonės įprastai nevengia rinktis kryžiaus formos kompozicijų, o ne tokiems konservatyviems floristės siūlo ir pagalvėlės, širdelės, vainiko formos gaminius. Visos formos ir kompozicijos turi prasmę. Pavyzdžiui, kryžius yra pagrindinis krikščionybės simbolis ir lydi kiekvieną iš mūsų per gyvenimą, pagalvėlė simbolizuoja harmoniją, ramybę , juk net į kitą pasaulį iškeliaujame su pagalve, širdelė – meilę, o vainikas – amžinybę.

Gyvos ar dirbtinės gėlės?

Floristės teigia, kad tiek gyvos, tiek dirbtinės gėlės yra populiarios ir plačiai naudojamos floristinėms kompozicijoms. Kalbant apie dirbtines gėles ir medžiagas, ypač akcentuojama kokybė. „Yra tokios aukštos kokybės dirbtinių gėlių, kad tik palietus galima atskirti, jog jos dirbtinės, taigi tokios būtų geriausias pasirinkimas, tačiau jos turi savo kainą – neretai kokybiškas dirbtinis žiedas yra brangesnis už gyvą“ – teigia Erika. Be to, dirbtinių gėlių privalumai gali labai greitai pavirsti trūkumais, jeigu naudojame ryškias, rėkiančias spalvas. Reiktų siekti kuo didesnio natūralumo ir vientiso spalvinio sprendimo.

Iš gyvų gėlių labiausiai atsparūs šalčiui yra gvazdikai, viržiai, erikos ir visų mėgstamos populiariosios chrizantemos. Anot florisčių, daugelis žmonių nori, kad jų puošmena Vėlinėms išsilaikytų kuo ilgiau, tačiau nereiktų pamiršti, jog ji skirta būtent tai mirusiųjų pagerbimo dienai.

Floristės pataria taip pat nebijoti požiūrio, „o ką pasakys kaimynai“ ir į kapus nunešti tokių gėlių, kurios patiko mirusiajam – kad ir šviesiai rožinės spalvos rožių, paieškoti originalesnių kompozicijų ir individualumo.

Kokių klaidų vengti

Reikėtų vengti rėkiančių, sintetinių spalvų, dažytų gėlių, nes jos nėra gamtiškos. Dirbtinės gėlės turėtų būti tik labai geros kokybės, natūralių spalvų. Svarbiausia, kapo neperkrauti ir išlaikyti vientisumą. Puošybos variantų yra daug, bet reikėtų laikytis principo, kad geriau mažiau, negu per daug. Anot florisčių, viena geros kokybės floristinė kompozicija atrodytų kur kas geriau ir skoningiau, nei įvairiausių spalvų ir formų sudėtos puokštės bei žvakės. Gyvos gėlės žiedas – puikus sprendimas tiems, kurie nori sutaupyti ir išvengti beskonybės. Jį galima

Svarbiausia – prisiminti ir aplankyti

Anot florisčių, Vėlinių dieną svarbiausia akcentuoti ne gėles ar puošmenas, o į patį prisiminimo, pagerbimo faktą. Neretai pastebima, kaip artimieji stovi prie kapo ir diskutuoja, kurio puokštė ar gėlės gražesnės, tačiau svarbiausia juk turėtų būti ne tai. Ne visi išgali įpirkti kokybę, ne visi žino, kaip būtų stilistiškai teisingiausia, tačiau vien aplankymo ir žvakės uždegimo momentas yra visa pagrindinė šios dienos esmė. Iš širdies padėtas kuklus dirbtinis žiedelis kartais gali tapti daug reikšmingesnis už didžiausią ir brangiausią gyvų gėlių puokštę.

Parengė Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro viešųjų ryšių specialistė Raimonda Jonuškienė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA