Savivaldybių tarybų rinkimai bus skaidresni | Kas vyksta Kaune

Savivaldybių tarybų rinkimai bus skaidresni

BNS 2015/10/28 15:29
Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė savo inicijuotas ir Seimo priimtas Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama užtikrinti rinkimų skaidrumą.

Šalies vadovė pataisas Seimui teikė reaguodama į per savivaldybių tarybų rinkimus išryškėjusią problemą, susijusią su manipuliavimu nurodant gyvenamąją vietą, nuo kurios priklauso kurioje savivaldybėje asmuo turi teisę balsuoti.

Pagal Konstituciją ir Konstitucinio Teismo išaiškinimus, rinkti vietos valdžią gali tik nuolatiniai savivaldybių gyventojai. Tačiau siekiant daryti įtaką rinkimų rezultatams kai kuriuose Lietuvos regionuose pastebėtas masinis gyvenamosios vietos keitimas iš vienos savivaldybės į kitą.

Įstatymo pataisomis nustatyta, kad nuolatiniu savivaldybės gyventoju būtų laikomas tas asmuo, kuris savo gyvenamąją vietą savivaldybėje deklaravo likus ne mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų dienos. Jeigu gyvenamoji vieta buvo deklaruota likus mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų, jis teisę balsuoti turi toje savivaldybėje, kurioje gyvenamąją vietą buvo deklaravęs anksčiau.

Iki šiol galiojusi tvarka sudarė sąlygas asmeniui balsuoti toje savivaldybėje, kurioje jis nuolat negyvena. Šalies vadovės teigimu, tai ne tik prieštarauja Konstitucijai, bet ir sudaro sąlygas manipuliuoti rinkėjų balsais.

Daugumoje ES šalių teisę balsuoti vietos valdžios rinkimuose turi tik tie gyventojai, kurie yra deklaravę gyvenamąją vietą toje savivaldybėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA