Kauno klinikinė ligoninė dėl ilgų pacientų eilių sulaukė kritikos | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikinė ligoninė dėl ilgų pacientų eilių sulaukė kritikos

BNS 2015/10/27 16:22
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) įvardijo ligonines, kurios per ilgai pacientus laiko stacionare užuot po nesudėtingų operacijų tą pačią dieną išrašiusios namo.

„Tikiuosi, kad mūsų šios dienos pristatymas ir analizė (…) paskatins Kėdainių ligoninę, Trakų ligoninę, Visagino, Rokiškio, Kauno klinikinę, Telšių ligoninę iš tikrųjų peržiūrėti savo darbą, pasižiūrėti, kur jie galėtų geriau teikti paslaugas, ką jie turėtų pakeisti tam, kad galėtų lygiuotis į šiuolaikinį gydymo organizavimą“, – per spaudos konferenciją antradienį sakė VLK Klinikinio kodavimo skyriaus vedėja Tatjana Golubajeva.

VLK gydymo įstaigas vertino pagal dienos chirurgijos paslaugas atliekant tokias operacijas kaip paviršinių kojų venų šalinimas, adenoidų šalinimas ir kt.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė sakė, kad, ministerijos nuomone, didžiausia sveikatos apsaugos sistemos problema yra eilės ir atliekant daugiau paslaugų dienos stacionare jos trumpėja. Ji atkreipė dėmesį, kad tokios paslaugos yra ir pigesnės.

„Nors kai kam ir nepatika tai, kad mes norime vis taupyti (Privalomojo sveikatos draudimo) fondo biudžeto lėšas, bet iš tiesų lėšų sutaupymas visada būna nukreiptas į didesnį pacientų ratą, į didesnį kiekį galimų kompensuoti inovatyvių vaistų, ir būtent tos lėšos iš tikrųjų nueina ten, kur jų dar mums Lietuvoje trūksta“, – aiškino ministrė.

VLK trečią kartą atliktas ligoninių veiklos tyrimas rodo, kad bendrai dienos sąlygomis atliekama vis daugiau operacijų. Dienos chirurgijos ir ambulatorinės chirurgijos dalis pernai sudarė apie 54 proc. visų suteiktų chirurgijos paslaugų.

Vis dėlto, pasak VLK atstovės T.Golubajevos, ne visos gydymo įstaigos orientuojasi į ambulatorinį gydymą ar paciento laikymą ligoninėje tik tiek, kiek būtina. Pavyzdžiui, pernai atliekant klubo sąnario endoprotezavimo operaciją Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje pacientai gydyti maždaug septynias dienas, Telšių ligoninėje – 14, Panevėžio ligoninėje – 13 dienų.

„Mes stengiamės daryti tvarką, jeigu taip galima pasakyti, bet mes negalime priverstinai reikalauti, kad rajoninės, regioninės ligoninės klausytų Sveikatos apsaugos ministerijos. Jų steigėjai yra savivaldybės“, – pažymėjo sveikatos apsaugos ministrė, paklausta, kaip kovojama už pacientų „užlaikymu“ ligoninėse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA