N. Marčėnaitės parodoje – prašymas liesti eksponatus | Kas vyksta Kaune

N. Marčėnaitės parodoje – prašymas liesti eksponatus

delfi.lt 2015/10/27 13:44
A. Gintalaitės nuotr.

„Eksponatus drąsiai lieskite rankomis“, – paragino į vaikų darbų parodos atidarymą susirinkusius svečius garsi menininkė Nomeda Marčėnaitė. Nacionaliniame Kauno dramos teatre iki lapkričio 7 dienos bus eksponuojami lipdiniai iš molio ir atvirukai, kuriuos sukūrė Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro, „Atžalyno“ vidurinės mokyklos, Vaikų gerovės centro „Pastogė“ bei kitų miestų ugdymo centrų auklėtiniai.

Vaikų su regos negalia darbeliai eksponuojami ne įprastai, o didelėse dėžėse. Jose yra išpjautos angos rankoms įkišti. Taip visus eksponatus kviečiama apžiūrėti ne tradiciškai, akimis, o pasitelkus lytėjimą.

„Visi vaikų lipdiniai yra baltos spalvos. Glazūruodami specialiai nenaudojome spalvų, nes nėra tikslo. Visus darbelius galima „matyti“ tik liečiant rankomis. Ši paroda yra skirta visiems, kurie moka į pasaulį žiūrėti ne tik akimis, bet ir širdimi. Tai – tarsi žaidimas, kai palietęs gali atspėti, ką jaunasis kūrėjas nulipdė“, – apie parodą pasakojo N.Marčėnaitė.

Jos idėją, kad darbus reikia eksponuoti specialiose dėžėse padėjo įgyvendinti Trakų neįgaliųjų užimtumo centro kolektyvas. Neįgalieji parodė, kad yra puikūs staliai ir pagamino specialius medinius stovus dėžėms pastatyti. Netradicinėje parodoje liesti raginama ne tik lipdinius, bet ir neregiui draugui sukurtus atvirukus. Geriausi darbeliai jau pateko į 2016 metų specialų liečiamąjį kalendorių, pritaikytą ir regintiesiems ir neregiams.

Dvejus metus socialinius projektus „Aš regiu širdimi“ ir Matau pasaulį kitaip“ vykdžiusi viešosios įstaigos „Verslas ar menas“ vadovė Eglė Jokužytė džiaugiasi, kad į projektus aktyviai įsitraukė įvairios bendruomenės.

„Pastebėjome, kad į mūsų renginius susirenka labai skirtingi žmonės. Neskirstome jų į sveikuosius ar neįgaliuosus. Mūsų tikslas – padėti žmonėms su negalia integruotis į visuomenę ir jaustis pilnaverčiais jos nariais. Parodoje laukiame visų, kurie moka džiaugtis gyvenimu ir nori kurti. Visi mes esame skirtingi, tačiau turime kuo pasidalinti vieni su kitais“, – kalbėjo E.Jokužytė.

Moteris pasakoja, kad per tuos metus, kai vyko projektai, buvo nuveikta daug reikšmingų darbų. Vaikai mokėsi lipdyti iš molio, kūrė atvirukus neregiui draugui, kurie vėliau sugulė į specialius liečiamuosius kalendorius, išleistus įprastuoju ir Brailio raštu. Knygynuose taip pat galima rasti E.Jokužytės išleistas edukacines pasakų knygas „Sparnuotosios raidės“ ir „Eglė žalčių karalienė“. Regintiems vaikams joms įdomios, nes paveiksliukus gali „apžiūrėti“ ir lytėdami. Neregiams tai yra puiki galimybė skaityti tokias pats knygas, kokias skaito ir regintys vaikais. Šiuos leidinius galima įsigyti ir interneto parduotuvėje www.vam.lt.

„Galiu tik pasidžiaugti, kad per šiuos metus sutikau nuostabių žmonių, kurie patikėjo mano idėjomis ir padėjo įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Tikiu, kad mūsų visų įdėtos pastangos nenueis veltui ir linkiu, kad vaikai toliau kurtų bei augtų kaip asmenybės. Tai – ne paskutinis projektas, mes dar susitiksime“, – parodos atidarymo metu kalbėjo E.Jokužytė.

Menininkė N.Marčėnaitė visiems susirinkusiems į parodos atidarymą palinkėjo dviejų dalykų – sveikatos ir meilės. Moteris prisipažino, kad šio projekto metu ji pastebėjo tai, kas tik dar kartą patvirtino jos žinojimą, kokia vaikams yra svarbi tėvų meilė.

„Kadangi projektuose kartu su regos negalią turinčiais vaikais dalyvavo ir vaikų globos namų auklėtiniai mačiau, kaip jie jaučiasi ir kuo gyvena. Nors gal daug kam atrodys nesuvokiama, tačiau regos netektis vaikams yra ne tokia baisi, kaip netekti tėvų. Projekto metu sutikau daug laimingų, besišypsančių, tėvų meilės apsuptų neregių ir labai vienišų, matančių, tačiau tamsos pasaulyje gyvenančių vaikų be šeimos“, – apgailestavo menininkė.

Vaikų darbų paroda Nacionaliniame Kauno dramos teatre bus eksponuojama iki lapkričio 7 dienos ir uždaryta specialia neregiams pritaikyto spektaklio „Mūsų brangioji Pamela“ premjera. Vėliau vaikų kurti darbai keliaus į Klaipėdos jūrininkų ligoninės onkologijos skyriaus, o iš ten – grįš į juos kūrusių vaikų rankas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA