Prie kasų – jokių nemokamų plastikinių pirkinių maišelių | Kas vyksta Kaune

Prie kasų – jokių nemokamų plastikinių pirkinių maišelių

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Aplinkos ministerija parengė Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimo projektą. Juo siūloma uždrausti prekių ar produktų pardavimo vietose nemokamai dalyti lengvuosius plastikinius pirkinių maišelius. Šis draudimas nebūtų taikomas itin lengviems permatomiems plastikiniams maišeliams, kurie skirti biriems, drėgniems ir pan. produktams sudėti.

Parengtu projektu į nacionalinę teisę būtų perkelti balandžio pabaigoje priimtos ES direktyvos reikalavimai dėl plonųjų plastiko maišelių naudojimo mažinimo. „Lietuvoje šios direktyvos reikalavimai buvo įgyvendinami ir iki šiol – plastikiniai pirkinių maišeliai beveik niekur nebuvo dalijami nemokamai, todėl formaliai juos perkėlus į mūsų teisę niekas nepasikeis“, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Vyriausybei patvirtinus parengtą įstatymo projektą ne vėliau kaip nuo 2018-12-31 prekių ar produktų pardavimo vietose negalės būti nemokamai dalijami lengvieji plastikiniai pirkinių maišeliai. Draudimą numatoma taikyti lengviesiems plastikiniams pirkinių maišeliams, kurių sienelės storis yra 15–50 mikronų. Draudimas negaliotų labai ploniems maišeliams, kurie naudojami biriems produktams arba pateikiami kaip nefasuotiems maisto produktams skirta pirminė pakuotė. Šių maišelių pakeitimo alternatyvų kol kas nėra.

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento atlikta plastikinių maišelių sunaudojimo mūsų šalyje analizė parodė, kad pernai vienam gyventojui teko 39 pirkinių maišeliai ir 262 ploni, biriems ir drėgniems produktams skirti maišeliai.

Įstatymo projektas suderintas su suinteresuotomis institucijomis ir artimiausiu metu bus teikiamas Teisingumo ministerijai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA