Medienos vagis kauniečiai auklės išradimu – medžiuose paslėptomis „blakėmis” | Kas vyksta Kaune

Medienos vagis kauniečiai auklės išradimu – medžiuose paslėptomis „blakėmis”

Organizatorių nuotr.

Mūsų miškų grožiu bei išsaugojimu besirūpinantiems miškininkams neretai tenka kovoti su įvairaus plauko kenkėjais. Deja, išties ilgo miškui kenkiančių padarų sąrašo viršūnėje išlieka žmogus. Šiai kategorijai priklauso ir šio straipsnio antiherojai – medienos vagišiai. Laimei, kovoje su medienos vagišiais miškininkai – ne vieni. Šįkart jiems į pagalbą suskubo Kauno technologijos universiteto Elektros ir elektronikos fakulteto (KTU EEF) mokslininkai, pasiūlę naujomis technologijomis paremtą problemos sprendimo būdą.

[galerija]

Drauge su Šakių miškų urėdija KTU mokslininkai pristatė prietaisą, padėsiantį apsisaugoti nuo įžūlių ilgapirščių. Naujausiąją šio išradimo versiją buvo galima iš arti apžiūrėti spalį Kaune vykusioje parodoje „Sprendimų ratas 2015“.

Anot KTU EEF profesoriaus Vytauto Markevičiaus, modernią sistemą, apsaugančią nuo medienos vagysčių, sudaro mažų gabaritų prietaisas, kurį nesunku įmontuoti į medžio masyvą. Jo siunčiamo signalo pagalba galima lengvai sekti medienos buvimo vietą net tris mėnesius.

„Su Šakių miškų urėdija bendradarbiaujame jau ketveri metai. Pati technologija nėra visiškai nauja, taip vadinamos „blakės“ medienos apsaugai yra naudojamos jau kurį laiką. Tačiau mes nuolat ieškome, kaip patobulinti tokias sistemas, o parodos metu pristatyta jau trečioji šios sistemos versija.

Džiaugiamės, kad mūsų sukurti prietaisai tarnauja visuomenės labui, o įvairios institucijos vis dažniau bendradarbiauja su mokslo atstovais, ieškodamos naujausiomis technologijomis paremtų sprendimų. Esu tikras, jog ir toliau aktyviai dalinsimės patirtimi ir ateityje drauge kursime pažangiausias prevencines sistemas“, – teigė KTU Elektros ir elektronikos fakulteto profesorius.

Primename, jog nuo 2014 metų kovo mėnesio ženkliai padidėjo ir baudų, skiriamų už medynams padarytą žalą, dydis – nuo 11,58 iki 115,84 eurų už kubinį metrą), tad naujų technologijų pagalba sugauti vagišiai ne tik turės atsakyti už įvykdytą prasižengimą, bet ir gerokai papildys šalies biudžetą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA