Aplinkos ministerija nerado lėšų pavojingoms atliekoms išvežti | Kas vyksta Kaune

Aplinkos ministerija nerado lėšų pavojingoms atliekoms išvežti

Archyvo nuotr.

Pavojingos atliekos iš Eigirgalos kaimo (Domeikavos sen., Kauno r.) kol kas nebus išvežtos, tačiau Aplinkos ministerija pažadėjo skirti lėšų šių atliekų sutvarkymo planui parengti. Pavojingos atliekos senose fermose rastos dar liepos viduryje, tačiau kaip ilgai jos ten sandėliuojamos – atsakymų nėra.

Šių metų pavasarį bendrovės „Jukneda“ sandėliuose Eigirgaloje susidariusi pavojinga situacija spalio 10 d. vėl buvo svarstoma Kauno rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje.

Rugsėjo 2 d. Savivaldybės administracija kreipėsi į Vyriausybę, prašydama skirti finansavimą pavojingoms atliekoms sutvarkyti. Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Ričardas Pudževelis informavo, kad Savivaldybė įvykdė atliekų tvarkymo viešąjį pirkimą. Jis buvo atliktas neskelbtinų derybų būdu, skubos tvarka.

Pirkimą vertinusi Viešųjų pirkimų tarnyba pažeidimų procedūrose ar pasirenkant pirkimo būdo teisėtumą nenustatė. R. Pudževelis apgailestavo, kad vienintelio tiekėjo pasiūlymas buvo atmestas, nes Aplinkos apsaugos ministerija atsisakė skirti lėšų iš Vyriausybės rezervo.

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Linijus Valiuška informavo, kad buvo paimti vandens mėginiai Eigirgalos vaikų darželyje ir jie atitiko kokybės reikalavimus. Taip pat tirtas pienas ir vietos gyventojų daržovės: bulvės, morkos, burokėliai. Inspektorius tvirtino, kad didesnė tarša nenustatyta.

Pasitarime Kauno regiono aplinkos apsaugos agentūra įpareigota parengti pavojingų atliekų sutvarkymo planą, organizuoti taršos židinio lokalizavimo darbus ir visus veiksmus derinti su bylą tiriančiais pareigūnais.

Aplinkos stebėsena Domeikavos seniūnijoje bus tęsiama, tačiau pavojingų atliekų išvežimo klausimas tebelieka atviras.

Įmonei „Jukneda” priklausantį nelegalų sandėlį Eigirgaloje, kur laikomi didžiuliai kiekiai tepalų, ėsdinimo rūgščių ir kitų pavojingųjų ir nepavojingųjų medžiagų, aplinkosaugininkai aptiko dar balandžio mėnesį. Pavojingos cheminės medžiagos buvo patekusios į aplinką, užteršė dirvožemį, orą. Kauno apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėtos bendrovės „Jukneda” veikos netinkamai tvarkant pavojingas atliekas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA