Fortus gaivins dvi savivaldybės | Kas vyksta Kaune

Fortus gaivins dvi savivaldybės

R. Tenio nuotr.

Kauno rajonas ir Kauno miestas kartu gaivins ir naudos Kauno tvirtovės fortus ir kitus statinius. Šiam tikslui planuojama įkurti Kauno tvirtovės istorinį architektūrinį parką.

Taip buvo nutarta trečiadienį Kauno rajono savivaldybėje vykusiame pasitarime. Parko vadovybė bus atsakinga už komplekso priežiūrą bei pritaikymą visuomenės reikmėms.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir Kauno miesto mero pavaduotojas Simonas Kairys sutarė parengti bendrą ketinimų protokolą su aiškiai įvardintomis priemonėmis, būtinomis kurti naująją įstaigą. Manoma, kad jos pagrindu gali tapti viešoji įstaiga „Kauno tvirtovės projektai“.

Kultūros paveldo departamento direktorės pavaduotojas A. Degutis pažadėjo tarpininkauti, kad tvirtovės statiniai būtų perimti iš Turto banko ir panaudos teise perduoti naujajai įstaigai.

Pasitarime savo nuomones išsakė paveldosaugininkai, istorikai, vietos bendruomenės ir Kauno rajono savivaldybės atstovai.

Fortų problemą bandoma spręsti seniai, bet dabar šiam tikslui pirmą kartą savo jėgas suvienijo Kauno miesto ir rajono savivaldybės. „Džiaugiuosi, kad nustojome skirstyti, kas yra miesto, o kas rajono,- kalbėjo V. Makūnas, – Mūsų tikslas – atgaivinti fortus ir pritaikyti juos visuomenės reikmėms.“

S. Kairys akcentavo, kad svarbiausia – konkretūs žingsniai ir aiškumas, kas ką turi daryti. „Reikia suremti pečius, numatyti priemones ir veikti“, – kalbėjo vicemeras.

VšĮ „Kauno tvirtovės projektai“ direktorius Valdas Rakutis, pristatęs fortų panaudojimo viziją, pabrėžė, kad Kauno tvirtovė – tai milžiniškas įvairių objektų tinklas, todėl reikia sutelktų pastangų.

Kauno tvirtovė buvo pastatyta 1888-1890 m., vėliau rekonstruota. Dabar ji sudaro gynybinį kompleksą, kurio didžioji dalis išsidėsčiusi Kauno mieste, o I ir III fortai patenka į rajono savivaldybės teritoriją: Kazliškiuose išsidėstęs I fortas, o Seniavos kaime stūkso III forto įtvirtinimai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA