Naujas „Maximos“ žingsnis: kaip tai paveiks pinigines? | Kas vyksta Kaune

Naujas „Maximos“ žingsnis: kaip tai paveiks pinigines?

delfi.lt 2015/10/21 14:31
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ar dvigubo kainų žymėjimo iki lapkričio 1 dienos atsisakysiantis prekybos tinklas „Maxima“ taip ruošiasi artėjančiam šventiniam sezonui, nes pirkėjai nebematys pažįstamų skaičių ir būdami geros nuotaikos išleis daugiau?„Maximos“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė tai kategoriškai neigia.

„Prieššventinis laikotarpis dar net neprasidėjo. Nematome jokių priežasčių, kodėl žmonės pirktų daugiau kainas nurodant tik eurais. Iš praktikos taip pat žinome, kad taip nėra“, – sakė ji.

SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė taip pat abejoja tokiu įmonės apyvartos didinimo būdu. Visgi ji pastebėjo, kad dar kelis mėnesius buvo galima palaukti.

„Tyrimai kitose šalyse parodė, kad gyventojų sugebėjimas galvoti naujomis kainomis pagerėja maždaug po metų. Tada jie jau mažiau blaškosi nurodydami, kiek tam tikra prekė gali kainuoti eurais, – DELFI sakė ji. – Be to, turi būti prasisukęs metų ciklas, kad žmonės būtų spėję nusipirkti vieną ar kitą prekę ir atsimintų jos kainą. Pavyzdžiui, žiemą gali būti sunkiau prisiminti vasarinių prekių kainas.“

Tačiau J. Varanauskienė priminė, kad kainos dviguba valiuta buvo skelbiamos dar likus pusmečiui iki euro įvedimo.

Šeimos finansų ekspertė skeptiškai įvertino galimybę, kad „Maxima“ su etiketėmis vien eurais galėtų pasipelnyti. Ji atkreipė dėmesį, kad šiame prekybos tinkle daugiausiai pardavinėjami maisto produktai, kurių pirkimui daugiausiai įtakos turi įpročiai ir kainos išraiškos pokytis jų nelabai veikia.

„SEB bankas gegužės mėnesį buvo atlikęs tyrimą, kurio metu žmonių prašėme nurodyti, kiek prekė gali kainuoti eurais. Tada paaiškėjo, kad labiausiai klystama dėl mažaverčių daiktų – kainuojančių mažiau nei 1 euras. Tai reiškia, kad visos kainos, kurios yra iki 1 euro, atrodo mažesnės už 3,5 lito. Tad „Maximos“ žingsnis galėtų paskatinti nebent tokių mažmožių pirkimą“, – sakė J. Varanauskienė.

Jau priprato

Pirmadienį apie pokytį etiketėse pranešusi „Maxima“ taip pat priminė, kad birželio mėnesį socialiniame tinkle „Facebook“ daryta pirkėjų apklausa rodė, jog tuomet dar didžioji pirkėjų dalis (9 iš 10) konvertavo kainas iš eurų į litus ir norėjo dar kurį laiką kainas matyti dviem valiutomis.

Taip pat apklausos duomenimis, daugiau nei trečdaliui (31,4 proc.) gyventojų teigė, kad reikia daugiau laiko priprasti prie naujos valiutos.

Tačiau R. Saulytė patikino, kad dabar dauguma „Maximos“ pirkėjų prie eurų jau pripratę.

„Stebėjome ir rinkome informaciją iš parduotuvių, kiek yra registruojama klausimų, susijusių su dvigubų kainų žymėjimu. Matėme, kad yra tik pavieniai atvejai, todėl padarėme išvadą, kad žmonėms jau pakanka laiko ir nuo lapkričio 1 dienos nebežymėsime“, – paaiškino ji.

„Maximos“ atstovė taip pat nurodė, kad pastaraisiais mėnesiais pastebėta padidėjusi klientų perkamoji galia. Kai pirmosiomis šių metų sausio dienomis „Maximos“ pirkėjų indeksas buvo nukritęs, tai dabar jis yra didesnis nei buvo prieš metus.

„Tai dar vienas kriterijus, rodantis, kad žmonės susigyveno su nauja valiuta“, – pažymėjo R. Saulytė.

J. Varanauskienė pastebėjo, kad jau artimiausiu metu ir kiti prekybos tinklai nustos kainas skelbti eurais. „Anksčiau ar vėliau visi pereis prie euro ir kai dabar bus spausdinamos naujos etiketės, jos bus jau be lito“, – svarstė ji.

DELFI jau anksčiau skelbė, kad kiti prekybos tinklai dvigubas etiketes dar kurį laiką ketina turėti. „Rimi Lietuva“ planuoja kainų litais atsisakyti nuo kitų metų, „Norfa“ etiketes su dviem valiutomis ketino skelbti tol, kol etiketes ateis laikas keisti, „Iki“ taip pat skelbė, kad planuoja kainas dviem valiutomis skelbti ilgiau, bet kiek ilgiau – atsižvelgs į pirkėjų nuomonę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA