Mėgstantiems kaupti nepanaudotas atostogas – svarbūs darbo kodekso pakeitimai | Kas vyksta Kaune

Mėgstantiems kaupti nepanaudotas atostogas – svarbūs darbo kodekso pakeitimai

R.Tenio nuotr.

Daug kasmetinių atostogų prikaupę gyventojai turėtų suskubti.

Nuo gruodžio 1 d. įsigalioja Darbo kodekso pakeitimas, kuris išeinant iš darbo leidžia gauti kompensaciją tik už trejų metų nepanaudotas atostogas.

Darbo kodekso pakeitimu norima sudrausminti tuos gyventojus, kurie neina atostogauti, tikėdamiesi, kad palikus darbo vietą už neišnaudotas atostogas jiems bus sumokėti pinigai.

Iki gruodžio 1 d. nutraukiant darbo sutartį kompensacija priklauso už visas nepanaudotas kasmetines atostogų dienas, tačiau nuo šių metų žiemos pinigai bus mokami už ne daugiau nei trejų metų nepanaudotas atostogas. Taigi ne daugiau nei už 84 dienas.

Atleidžiant darbuotoją iš darbo ir jam nenorint pasinaudoti atostogomis, darbdavys išmokės kompensaciją už tris mėnesius, tačiau esant galimybei ir darbuotojui pageidaujant jis gali pasinaudoti sukauptomis atostogomis prieš atleidimą.

Tokiu atveju galima pasinaudoti visomis (ir daugiau nei trijų mėnesių) sukauptomis atostogų dienomis.

Vis dėlto galimybė neprarasti sukauptų atostogų dienų atsiranda tik tuo atveju, jei atleidimas vyksta ne dėl įmonės likvidavimo ar bankroto.

Visos Lietuvos mastu nėra kaupiami duomenys apie darbuotojų sukauptas atostogas, ši informacija saugoma kiekvienoje įmonėje.

Darbo kodekse numatyta, kad darbuotojams priklauso 28 kalendorinės dienos kasmetinių atostogų, jeigu kolektyvinėje darbo sutartyje nenumatyta kitaip. 35 dienų atostogos per metus priklauso darbuotojams iki 18 m., neįgaliesiems, vieniems auginantiems vaiką iki 14 m. arba neįgalų vaiką iki 18 m.

Daugiau skaitykite DELFI

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA