Gyventojai nerimauja dėl žaliame senamiesčio plote kylančio modernaus pastato | Kas vyksta Kaune

Gyventojai nerimauja dėl žaliame senamiesčio plote kylančio modernaus pastato

Asociatyvi/ R. Tenio nuotr.

Daugiabučio statybas pačiame Kauno senamiestyje laimina ir valdžios, ir kultūros paveldo atstovai. Ties M. Valančiaus gatvės skveru iškils trijų aukštų modernesnis pastatas.

Senamiesčio gyventojai piktinasi, jog vidurį centro taip lengvai galima gauti statybos leidimus. Anot jų, tuoj bus užstatyti visi senamiesčio plotai ir nebus galima praeiti pro tikrąjį paveldą. Be to, sumažėja erdvės, tad gyventojai skundžiasi, jog pro langus teks žiūrėti į sienas. Tačiau paaiškėjo, jog ties Šv. Gertrūdos ir Kumelių gatvių statybos yra privalomos, nes senais laikais čia stovėjo namas ir jis turi būti atstatytas.

„Dar apie 1900-uosius čia stovėjo pastatas. Paveldo saugininkai buvo įpareigoję atstatyti buvusius senamiesčio pastatus, tad naujasis namas iškils toje pačioje vietoje, kur yra išlikę senieji pamatai. Dar vienas pastatas turi būti atstatytas einant šiek tiek giliau M. Valančiaus gatve“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Specialistas tikina, jog už senamiesčio pastatų atstatymo projektą yra nubalsavusi ir miesto taryba. N. Valatkevičius tikina, jog minimoje vietoje, netoli M. Valančiaus skvero, iškils trijų aukštų pastatas su mansarda. Name bus įrengti butai ir galbūt komercinės patalpos, tačiau pastato stilius tikrai neprimins senovinio pastatų stiliaus.

„Tai bus prisitaikymo stiliaus pastatas. T.y., matysis kontrastas, jog tai jau šių laikų statyba, o ne kopijuotas stilius. Vienas reikalavimas, kad namas neiššoktų savo aukštingumu. Geras pavyzdys galėtų būti važiuojant nuo Karaliaus Mindaugo prospekto link M. Daukšos gatvės. Ten yra naujas pastatas, kuris neiššoka aukščiu, tačiau išplanavimas jaučiamas modernaus stiliaus“, – kalbėjo N. Valatkevičius.

Urbanistikos ir architektūros skyriaus atstovas įsitikinęs, jog statybos ilgai netruks, nes tokioje vietoje už nebaigtas statybas labai lengvai gali nubausti ir miesto valdžia, ir paveldo atstovai ar statybų inspekcija.

Architektas Rytis Vieštautas kol kas neatskleidžia savo vizijos, kaip atrodys naujasis astatas senamiestyje. Šiuo metu teritorijoje darbuojasi archeologai, kurie atkasinėja senąjį grindinį ir pamatus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA