Kaip vartojimo kreditai vertinami fizinių asmenų bankroto bylose | Kas vyksta Kaune

Kaip vartojimo kreditai vertinami fizinių asmenų bankroto bylose

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Per pastaruosius metus pasiėmiau gan didelių vartojimo kreditų. Dalį pinigų skyriau savo pragyvenimui, o dalį kreditoriams. Norėčiau išsikelti fizinio asmens bankroto bylą, nes matau, kad skolų atiduoti nebepavyks, tačiau kolega paaiškino, kad bankrutuoti negalėsiu vien dėl to, kad esu pasiėmusi vartojimo kredito sutarčių pragyvenimui, o ne skoloms padengti. Ar galėtumėt pakomentuoti plačiau, kaip būtų vertinama ši aplinkybė teisme.

Advokatės Raimondos Lazauskienės komentaras:

Fizinių asmenų bankroto įstatymo (FBAĮ) paskirtis – sudaryti sąlygas atkurti ne bet kurio, o tik sąžiningo fizinio asmens mokumą. Teismas atsisako iškelti fizinio asmens bankroto bylą dėl jo nesąžiningumo dviem atvejais – jeigu jis tapo nemokus dėl CK 6.67 straipsnyje nurodytų sudarytų sandorių, pažeidžiančių kreditorių teises, kurių sudaryti jis neprivalėjo, arba jeigu nustatomi kitokie jo veiksmai, kurie CK nustatyta tvarka laikomi nesąžiningais (FABĮ 5 straipsnio 8 dalies 2 punktas).

Pažymėtina, kad pagal Lietuvoje pasirinktą FABĮ įtvirtintą fizinių asmenų nemokumo modelį nenustatytos privalomos sąlygos, kad asmeniui bankroto byla galėtų būti keliama tik tada, kai jis tapo nemokus dėl išskirtinių, nuo jo valios nepriklausančių aplinkybių (ligos, neįgalumo, nuo asmens nepriklausančio darbo netekimo ir pan.).

Tai reiškia, kad FABĮ nėra nustatyta, kad dėl savo neatidaus elgesio nemokus tapęs asmuo automatiškai laikomas nesąžiningu. Neatidus fizinis asmuo, netinkamai įvertinęs savo vartojimo galimybes, taip pat gali būti laikomas sąžiningu ir jam gali būti keliama bankroto byla, jei nekonstatuojama jo nesąžiningų veiksmų.

Sprendžiant, ar konkrečiu atveju paimti vartojimo kreditai sudaro pagrindą konstatuoti Jūsų nesąžiningumą, būtina nustatyti, ar Jūs pasiskolintas lėšas naudojote būtiniausiems, esminiams poreikiams tenkinti, kokia apimtimi savo veiksmais (neveikimu) prisidėjote prie šių poreikių atsiradimo ar padidėjimo, ar šių poreikių nebuvo galima patenkinti kitais būdais, neprisiimant įsipareigojimų kreditoriams, ar šiems poreikiams patenkinti pasiskolintos lėšos buvo naudojamos protingai bei kokių veiksmų ėmėtės siekdama išvengti skolinimosi. Be to, būtina nustatyti, kokią reikšmę naujai prisiimti skoliniai įsipareigojimai turėjo bendrai Jūsų nemokumo dinamikai.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA