Nukritusiu lėktuvu skrido mokinys, paaiškintos avarijos priežastys | Kas vyksta Kaune

Nukritusiu lėktuvu skrido mokinys, paaiškintos avarijos priežastys

R. Tenio nuotr.

Apie pirmą valandą buvo pranešta, jog. S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome nukrito ultra lengvasis vienmotoris lėktuvas „Tecnam“. Paaiškėjo, jog skrydį atliko pilotas mokinys. Avarija įvyko dėl technikos kaltės.

Kauno aeroklubo vadovas pasakojo, jog nelaimė įvyko dėl lėktuvo motoro gedimo. Likus keliasdešimt metrų iki nusileidimo tako variklis sustojo, tad pilotui reikėjo žaibiškai sureaguoti ir nuspręsti, ką daryti toliau.

„Lakūnas atliko viską labai meistriškai. Sustojus varikliui, jis dar spėjo pranešti apie tai į valdymų centrą. Ore jis sklandė dar apie 15 sekundžių. Šiek tiek pritrūko aukščio, kad suspėtų avariniu būdu nusileisti į aerodromo teritoriją. Jei lakūnas būtų nepakreipęs lėktuvo, būtų rėžęsis į šlaitą stačiu kampu ir pasekmės būtų tragiškos“, – komentavo „Kauno aeroklubo“ vadovas Algimantas Žentelis.

Atstovas pasakojo, jog tokio tipo varikliai jei genda, tai iškarto. Toliau lėktuvas sklendžia kaip sklandytuvas, tad reikia nusileisti, tačiau turint limituotą aukštį. Leidžiantis avariniu būdu, neišvengiamai bus apgadintas lėktuvas. „Tecnam“ lėktuvai yra ypač lengvi, sveria apie 350 kilogramų, tad po smūgio detalės susigadina. Kol kas dar nežinoma, ar apsimokės lėktuvą taisyti, ar aeroklubas pirks naują.

Lėktuvu skrido mokinys

Klubo vadovas pasakoja, jog lėktuvo pilotas seniau yra skraidęs sklandytuvu, o šiuo metu mokėsi skraidyti su ultra lengvuoju lėktuvu.

„Jis jau turėjo mokinio piloto licenciją ir jau skraidė vienas ratais. Savarankiškai galėjo skraidyti zonoje. Tai buvo jo treniruočių skrydis ratu“, – sakė A. Žentelis.

Jo teigimu, po avarijos pilotas buvo sąmoningas, dar pats išjungė prietaisus ir išlipo iš piloto kabinos. Lakūnas patyrė nesunkius sužalojimus, tačiau vis tiek nuvežtas į gydymo įstaigą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA