Baudžiamojo kaltinimo klausimas turi būti išspręstas per įmanomai trumpiausią laiką | Kas vyksta Kaune

Baudžiamojo kaltinimo klausimas turi būti išspręstas per įmanomai trumpiausią laiką

Asociatyvi SXC nuotr.

Prieš pusantrų metų buvau apkaltintas vagystės padarymu, tačiau apkaltinamasis nuosprendis iki šiol nėra priimtas. Esu girdėjęs, kad baudžiamojo kaltinimo klausimai turi būti išspręsti kuo skubiau ir pareigūnai negali vilkinti proceso. Ar galite pakomentuoti plačiau?

Advokatės Raimondos Lazauskienės komentaras

Užtikrinant, kad asmens, dėl kurio vyksta baudžiamasis procesas, netikrumo dėl savo likimo būsena būtų kiek įmanoma greičiau nutraukta, išsprendžiant jam pareikštų baudžiamųjų kaltinimų klausimą, Europos Žmogaus teisių konvencijos 6 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta, kad asmeniui pareikšto baudžiamojo kaltinimo klausimas turi būti išspręstas per įmanomai trumpiausią laiką. Asmens teisė į įmanomai trumpesnį procesą suponuoja valstybės atitinkamų institucijų ir jų pareigūnų pareigą daryti viską, kad procesas vyktų vengiant nereikalingo delsimo. Pareigūnai procese turi veikti atsakingai ir stropiai.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktikoje laikomasi nuostatos, kad proceso delsimu gali būti pripažintas toks laikotarpis, kuriuo neatliekami jokie procesiniai veiksmai arba tam tikrų veiksmų atlikimo trukmė laikytina per ilga. Sprendžiant, buvo ar ne pažeista asmens teisė į įmanomai trumpiausią procesą, vadovaujamasi tais pačiais kriterijais, kurie taikomi EŽTT praktikoje: konkrečios bylos sudėtingumas; pareiškėjo elgesys; valdžios institucijų elgesys organizuojant bylos procesą, proceso reikšmė pareiškėjui. Pažymėtina, kad asmuo, kuriam yra pranešta apie įtarimus, kad jis padarė nusikalstamą veiką, bet kurioje baudžiamojo proceso stadijoje gali prašyti apginti jo teisę į įmanomai trumpesnį bylos nagrinėjimą, jeigu jis mano, kad yra nepateisinamo delsimo požymių.

Nagrinėjamu atveju, siekiant nustatyti, ar buvo pažeista Jūsų teisė į kuo trumpesnį baudžiamąjį procesą, yra būtina įvertinti baudžiamosios bylos medžiagą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu Kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA