Didžiulė minia kauniečių slapčiausiuose banko užkulisiuose galėjo pamatyti milijonus | Kas vyksta Kaune

Didžiulė minia kauniečių slapčiausiuose banko užkulisiuose galėjo pamatyti milijonus

R. Tenio nuotr.

Pirmą kartą Lietuvos banko Kauno padalinyje žmonės galėjo užeiti į tas vietas, kurios paprastai saugomos po devyniais užraktais. Atvirų durų dienoje smalsuoliai rikiavosi prie saugyklos, kuriame laikomi keli milijonai eurų. Akį traukė ir vizualiai parodytas pinigų naikinimas. Organizatoriai tikina, jog tokio susidomėjimo tikrai nesitikėjo.

Didingasis Lietuvos banko pastatas atvėrė visas duris, įskaitant ir 3 tonas sveriančias duri, vedančias į saugyklą. Tai populiariausia ekskursijos dalis, kur visą laiką driekėsi eilės žmonių. Už storų durų, kurioms atidaryti reikia trijų vyrų, galima pamatyti du milijonus eurų. Viena pinigų krūva išties įspūdinga, mat milijonas sudėliotas iš 10 eurų banknotų. Kitas milijonas – po 500 eurų, tad čia gerokai mažesnė banknotų.

Ne ką mažesnė kauniečių eilė – ties monetų skaičiavimo aparatais, kur galima pamatyti, kaip naikinami pinigai. Lietuvos banko atstovai pasakojo, jog tokį vaizdą galima pamatyti pirmą kartą Lietuvoje. Vokietijoje sukurtas 3D filmukas, kuris vaizdžiai parodo, kaip naikinami jau nebenaudojami pinigai. Iki šiol galima buvo pamatyti tiesiog aparatą, kur įdedami banknotai, o ne tai, ką su jais daro.

Atvirų durų organizatoriai prisipažįsta, jog tokio žmonių susidomėjimo tikrai nesitikėjo. Tokia akcija jau du kartus buvo rengta sostinėje, ten pirmais metais banke apsilankę apie 5000 žmonių, antrais – apie 3500. Tačiau tai, kas darosi Kaune, sunku įsivaizduoti. Žmonių srautai nesiliauja nuo pat atidarymo minutės ir jie išsiskirsto per visus tris pastato aukštus, kur domisi pinigų istorija, apžiūrinėja architektūrines detales ir pan.

„Puikūs įspūdžiai. Džiaugiamės, kad viskas pavyko. Tradiciškai rengdavome Vilniuje, bet šiais metais nuspręsta tai daryti Kaune ir tai tikrai pasiteisino. Atvirai šnekant, nesitikėjome tokių žmonių srautų, nes kai prognozavome, negalvojome, kad būsime tokie populiarūs“, – kalbėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Anot pašnekovo, apsilankymas Lietuvos banko atvirų durų dienoje žmones skatina labiau domėtis apie finansus. Kuo daugiau žmonės domėsis, tuo geriau bus galima pagerinti finansinį raštingumą.

Maironio gatvėje įsikūręs Lietuvos banko Kauno padalinys lankytojus priims iki 15 valandos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA