Didesnės stipendijos kaina – brangesnis mokslas | Kas vyksta Kaune

Didesnės stipendijos kaina – brangesnis mokslas

BNS 2015/10/02 16:13
R. Tenio nuotr.

Studentams primenant Vyriausybei pažadus dėl stipendijų didinimo, Švietimo ir mokslo ministerija žada, kad jos turėtų augti pirmakursiams nuo 2016 metų rugsėjo.

Tuo metu rektorių iškeltos idėjos, kad reikėtų riboti studentų darbą, ministerija nepalaiko.

Švietimo ir mokslo viceministras Rolandas Zuoza BNS sakė, kad lėšas didesnėms stipendijoms ministerija iš vidinių rezervų planuoja pridėti prie pirmakurių studijų krepšelių.

„Jeigu bus viskas tvarkoje su biudžetu, kurį Seimas patvirtins, mes planuotume didinti pirmo kurso studentams pradžioje 25 proc. stipendiją nuo rugsėjo 1-osios“, – sakė viceministras.

Paklaustas, ar atitinkamai kils studijų kaina mokantiems už mokslą, viceministras sakė, kad „matyt, nedaug ta studijų kaina padidėtų“.

„Bet yra kompensaciniai mechanizmai ir kitas dalykas – jeigu priims Mokslo ir studijų įstatymą ir bus lankstesnės studijos, bakalauro ir magistro mažės laikas, tai gali būti, kad tų mokančių iš viso nelabai daug bus (…). Bet dėl tos formulės, aišku, šiek tiek studijų kaina pirmakursiams, aš taip įsivaizduoju, didėtų, bet didėtų ir stipendijos“, – aiškino R.Zuoza.

Vyriausybė šią savaitę nusprendė nuo šių metų spalio 25 proc. didinti doktorantų stipendijas. Lietuvos studentų sąjunga pasveikino šį žingsnį, tačiau paragino gerinti ir kitų pakopų studentų finansinę padėtį tęsint ankstesnius pažadus. Pernai lapkritį Lietuvos studentų sąjunga ir Vyriausybė pasirašė susitarimą, kuriame numatyta iki 2018 metų 50 proc. padidinti studentams skatinti skiriamas valstybės lėšas.

„Tikimės, kad Vyriausybė savo pažado studentams nepamirš ir jau šių metų biudžete bus pastebimas finansavimo studentų skatinimui didinimas“, – šią savaitę išplatintame pranešime teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas.

Viceministras R.Zuoza BNS teigė, jog studentų darbo ribojimo ministerija neremia, nes „vis dėlto, studentai yra suaugę žmonės ir geba derinti studijas ir darbą“.

„Aišku, mes džiaugtumėmės, kad darbo profilis sutaptų su studijomis“, – pažymėjo viceministras.

Idėją, kad įstatymai turėtų neleisti studentams dirbti daugiau nei puse etato, rugsėjį žurnalistams išsakė Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Alfonsas Daniūnas.

„Mes džiaugiamės, kad studentai dirba, ypač jeigu dirba pagal tą sritį, kurią studijuoja, bet jeigu tas darbo laikas užima labai daug valandų per savaitę, tai, be abejo, nukenčia studijos“, – aiškino A.Daniūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA