Nepagydoma liga sergančiai Kauno dramos teatro aktorei D. Stubraitei reikalinga skubi pagalba | Kas vyksta Kaune

Nepagydoma liga sergančiai Kauno dramos teatro aktorei D. Stubraitei reikalinga skubi pagalba

delfi.lt 2015/10/01 17:24
FB nuotr.

Kauno valstybinio dramos teatro ir kino aktorei Daivai Stubraitei reikalinga pagalba. Tokia jos sutuoktinio Sergejaus Boccullo paskelbta žinia nuo trečiadienio vakaro skrajoja socialiniame tinkle „Facebook“. Viešą pagalbos prašymą paskelbęs vyras dėstė, kad 2013 metais moteriai buvo diagnozuota sunki, reta liga – lėtinė progresuojanti daugiažidininė polineuropatija.

Jo teigimu, liga stipriai progresuoja. Nyksta rankų ir kojų jautrumas bei koordinacija,darosi vis sunkiau ne tik judėti, bet kartais ir kvėpuoti. Iki šiol taikyti gydymo metodai nepadėjo. „2014 metų pabaigoje gydytojų neurologų konsiliumas kreipėsi į Valstybinę ligonių kasą su prašymu skirti Daivai intraveninį imunoglobuliną, kuris, gydant jos ligą, Europoje yra sėkmingai taikomas jau nuo 2006 m. ir yra pirmojo pasirinkimo vaistas. Šis vaistas sertifikuotas ir Lietuvoje. Tačiau Valstybinė ligonių kasa net tris kartus atmetė gydytojų konsiliumo, prašymą, motyvuodama, kad liga nėra pakankamai reta, – pasakojo jis. – Kauno Klinikos galėtų pačios, be VLK, skirti gydymą imunoglobulinu iš savo fondų, tačiau, matyt bijodamos precedento, arba tiesiog taupydamos lėšas atsisakė tai daryti. Klinikų vadovybė atkakliai siūlo Daivai laukti dabar jau kitų metų, kai gal būt, galimas daiktas, yra tikimybė, kad jos liga pateks į ligų, vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo sąrašą ir imunoglobulinas būtų perkamas centralizuotai“.

Anot aktorės sutuoktinio, imunoglobulinas yra palaikomasis vaistas, 80% ligonių grąžinantis į normalų gyvenimą. Reikalinga vienkartinė dozė Daivos atveju – 120 gr. Tokių dozių reikia ne mažiau dviejų per metus. „Kauno Klinikos suteikė mums galimybę patiems įsigyti šį gyvybiškai Daivai reikalingą vaistą už 5260 eurų (vienkartinės dozės kaina)“, – kreipdamasis į bičiulius dėstė jis. Oficiali vaistų dozės kaina – apie 7440 eurų, tačiau ligonei suteikiama galimybė įsigyti jų žemesne kaina.

Telefonu DELFI kalbintas scenografas, dailininkas S. Boccullo teigė, kad dabar svarbiausia gauti pirmą ir antrą dozes: „Kad galėtume matyti poveikį ir laiko tarpą tarp dozių.“

Šiuo metu negydoma liga progresuoja. Moteriai darosi vis sunkiau judėti. Jos profesinė ateiti pakibo ant plauko. „Laiko laukti, kol biurokratinė sistema sureaguos, neturime. Mieli bičiuliai, liko viltis bendrom jėgom surinkti bent jau pirmoms dviem dozėms reikalingą sumą ir padėti įsigyti reikalingą vaistą. Nuoširdžiai dėkojame visiems“, – dėstė S. Boccullo.

„Šiuo metu Daiva praktiškai negali dirbti, atlikti net buities darbų. Ji gali paeiti vos kelias minutes. Teatre šiuo metu turi vaidmenį, nes visi spektakliai dėl šios situacijos jau nuimti. Liko vienas vaidmuo – kur ji išeina ir pasako tekstą. Norisi, kad ji dar būtų scenoje. Laikui bėgant ir tai daryti yra vis sunkiau, nes trinka ir kvėpavimo funkcija. Ji bandė dirbti prie serialų garsinimo, tačiau ir tai sudėtinga. Emocingas greitas kalbėjimas pradeda dusinti. Profesiškai ši liga – labai žiaurus dalykas“, – naujienų portalui DELFI sakė aktorės vyras.

Anot jo, gavus reikalingus vaistus D. Stubraitei „į normalų gyvenimą galbūt pavyktų grįžti 60-70 procentų, bet ir tai yra dovana“.

Padėti Kauno valstybinio dramos teatro aktorei galite pervesdami pinigus į jos sąskaitą.

AB „SWEDBANK”
LT627300010144421173
Gavėjas – Daiva Stubraitė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA