Premjeras paaiškino, kodėl Kaunui teks mažesnė pajamų mokesčio dalis | Kas vyksta Kaune

Premjeras paaiškino, kodėl Kaunui teks mažesnė pajamų mokesčio dalis

BNS 2015/09/29 10:00
R.Tenio nuotr.

Mažesnė gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis Vilniaus, Kauno ir Neringos savivaldybėms kitų metų biudžete numatyta po to, kai Konstituciniam Teismui išaiškinus jo skirstymo savivaldai teisėtumą, ir Vyriausybė pakeitė savivaldybių pajamų skaičiavimo metodiką, teigia premjeras. Tačiau Algirdas Butkevičius pabrėžia, kad dėl to šių miestų pajamos netgi padidės.

„Noriu pasakyti, kad pasikeičia visiškai savivaldybių biudžetų tiek pajamų, tiek išlaidų planavimas, arba keičiasi visa skaičiavimo metodika ir principai po Konstitucinio Teismo sprendimo. Noriu pasakyti, kad nei Vilniui, nei Kaunui, nei Neringai bendri asignavimai nemažės ateinančiais metais, lyginant su šiais metais, o didės“, – antradienį interviu LRT radijui sakė premjeras.

Anot jo, Finansų ministerija nuo kitų metų pakeitė savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodiką.

„Tokios savivaldybės kaip Vilnius, Kaunas ir Neringa buvo vadinamos donorės ir joms nebuvo galima prognozuoti kitų lėšų, kurios yra planuojamos skaičiuojant vietinių kelių ir gatvių ilgius, savivaldybių teritorijų plotus, pensinio amžiaus gyventojų skaičių, ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus gyventojų skaičių ir kitus rodiklius. O dabar šitos donorės savivaldybės papuola į bendrą savivaldybių sąrašą ir taip pat gaus lėšas vadinamiems išlaidų struktūrų skirtumams išlyginti“, – aiškino A.Butkevičius.

Tuo tarpu Kauno politikai antradienį vykstančiame tarybos posėdyje pritarė kreipimuisi į Vyriausybę dėl mažinamo GPM mokesčio, kai kurie politikai paragino rengti išvažiuojamąjį posėdį ir taip atkreipti dėmesį į Kauną.

Skolose skendinčiam Vilniaus miestui tenkanti GPM dalis 2016 metais sudarys 45,95 proc., arba 2,05 procentinio punkto mažiau nei šiemet (48 proc.). Kaunui tenkanti GPM dalis mažės nuo 94 iki 76,85 proc., Neringos savivaldybei – nuo 100 iki 59,04 proc., o Klaipėdai didės nuo 86 iki 87,32 proc.

Tuo pat metu savivaldybėms „donorėms“, kaip ir kitoms savivaldybėms, bus skiriamos lėšos, atsižvelgiant į vietinių kelių ir gatvių ilgį, jų teritorijos plotą, pensininkų, ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų skaičių ir kitus rodiklius, turinčius įtakos jų išlaidoms.

Konkrečioms savivaldybių išlaidoms finansuoti numatyta 1,055 mlrd. eurų specialiosios tikslinės dotacijos – 20,4 proc. (179 mln. eurų) daugiau nei šiemet. Nuo 2016 metų į šias dotacijas įskaitomos Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA