Su atleidžiamu darbuotoju laiku neatsiskaičiusiam darbdaviui teks sumokėti daugiau | Kas vyksta Kaune

Su atleidžiamu darbuotoju laiku neatsiskaičiusiam darbdaviui teks sumokėti daugiau

asociatyvinė / R. Tenio nuotr.

Darbdavys atleisdamas mane iš darbo nesumokėjo viso man priklausančio darbo užmokesčio. Esu girdėjęs, kad tokiu atveju galima reikalauti iš įmonės ir vidutinio darbo užmokesčio. Ar galėtumėt pakomentuoti plačiau?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė :

DK 141 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatyta, kad darbdavys privalo visiškai atsiskaityti su atleidžiamu darbuotoju jo atleidimo dieną ir atsiskaitymo dieną privalo išmokėti visas darbuotojui priklausančias pinigų sumas. Šio straipsnio 3 dalyje nustatyta, kad tuo atveju, kai uždelsiama atsiskaityti ne dėl darbuotojo kaltės, darbuotojui sumokamas jo vidutinis darbo užmokestis už uždelsimo laiką. DK 141 straipsnio 3 daliai taikyti būtina nustatyti tokias aplinkybes:

• neatsiskaitymo laiku faktą;
• faktą, kad dėl neatsiskaitymo nėra darbuotojo kaltės.

Šioje teisės normoje nustatytų padarinių taikymas siejamas ne su darbdavio kalte, bet su darbuotojo kaltės nebuvimu. Tai reiškia, kad darbdavio pareigos mokėti darbuotojui vidutinį darbo užmokestį už uždelstą atsiskaityti laiką nebuvimui konstatuoti įstatyme nereikalaujama nustatyti, jog dėl neatsiskaitymo nėra darbdavio kaltės. Šios darbdavio prievolės neatsiranda tik darbuotojo kaltės konstatavimo atveju.

Pažymėtina ir tai, kad teismų praktikoje laikomasi pozicijos, kad taikant DK 141 straipsnio 3 dalį būtina atsižvelgti į DK 2, 35 straipsniuose įtvirtintus darbo teisės principus, kas reiškia, jog pagal darbuotojo (ieškovo) vidutinį darbo užmokestį apskaičiuota išmoka už uždelsimo atsiskaityti laiką teismo gali būti priteisiama ir sumažinta, jeigu jos priteisimas reikštų pernelyg didelę disproporciją ar nepagrįstai didelį neadekvatumą tarp teisės pažeidimo ir sankcijos.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę Raimondą Lazauskienę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA