Lietuvos universitetai planuoja priimti mokytis kelias dešimtis pabėgėlių | Kas vyksta Kaune

Lietuvos universitetai planuoja priimti mokytis kelias dešimtis pabėgėlių

BNS 2015/09/25 15:41
R. Tenio nuotr.

Kiekviena Lietuvos aukštoji mokykla planuoja priimti nuo kelių iki keliolikos pabėgėlių, kurių studijas finansuos.

„Mes sutarėme, kad priimsime tam tikrą skaičių – kiekviena mokykla nuo kelių iki keliolikos pabėgėlių nemokamai. Kalbama apie 2016 metus“, – BNS penktadienį sakė Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Alfonsas Daniūnas.

Jo teigimu, į Lietuvos aukštąsias mokyklas bus priimami savo šalyje studijas nutraukę asmenys arba pageidaujantys studijuoti jaunuoliai.

„Vieni, kurie galbūt toje kitoje šalyje nutraukė studijas, kadangi teko pasitraukti iš tos šalies, tai mes galėtume priimti į tolesnes studijas. O kiti – jeigu jie tinkami, atitinka reikalavimus rugsėjo 1 dieną“, – sakė A.Daniūnas.

Šį klausimą rektoriai aptarė penktadienį vykusiame Lietuvos universitetų rektorių konferencijos posėdyje.

Pasak Rektorių konferencijos vadovo, pabėgėliai bus priimami tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir užsienio studentai. Gyvenamąją vietą į universitetus priimti pabėgėliai turės užsitikrinti patys, šių išlaidų universitetai finansuoti neplanuoja.

Tai, kiek tokių studentų priimti, kiekviena aukštoji mokykla spręs savarankiškai, A.Daniūnas pabrėžė, kad sistema nėra prievartinė.

„Vienos studijos yra brangios, kitos – pigesnės. Medicina yra labai brangu, tai turbūt negali didelio skaičiaus priimti. Kai kurie socialiniai, humanitariniai (mokslai) yra pigesni, galbūt daugiau galima priimti“, – kalbėjo A.Daniūnas.

Tikslius skaičius, kiek studentų galėtų priimti kiekvienas universitetas, planuojama paskelbti kitos savaitės pradžioje.

Europai susidūrus su pabėgėlių antplūdžiu, Lietuva įsipareigojo per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA