Nubaudė ne tik „Maxima”, bet ir „Rimi” | Kas vyksta Kaune

Nubaudė ne tik „Maxima”, bet ir „Rimi”

delfi.lt 2015/09/18 13:17
R. Tenio nuotr.

Penktadienį Konkurencijos taryba priėmė nutarimą, kuriame pripažino, kad bendrovė „Rimi Lietuva“,sudariusi didmeninio pirkimo-pardavimo sutartis su maisto prekių ir gėrimų tiekėjais, piktnaudžiavo rinkos galia, rašoma tarybos pranešime spaudai.

Jame nurodoma, kad minėtų sutarčių nuostatos pažeidė Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo 3 straipsnio 1 dalies 8 punkto reikalavimus.

Konkurencijos taryba nustatė, kad „Rimi“ į 2010-2015 m. su tiekėjais sudarytas sutartis įtraukė nuostatas, kurios neteisėtai įpareigojo įmones iš anksto paskirti ir iki metų pabaigos sumokėti pardavimo skatinimo biudžetą, atlyginti už prekių pardavimo skatinimą, o „Rimi“ suteikė teisę savo nuožiūra perskirstyti pardavimo skatinimo biudžetą bei reikalauti mokėti ankstesnių metų dydžio biudžetą nesutarus dėl naujų sąlygų.

Konkurencijos tarybos vertinimu, tokios, su „Rimi“ pasirašytos sutarties standartinės nuostatos varžė tiekėjų galimybes laisvai veikti rinkoje – ribojo tiekėjų galimybes pasirinkti jiems naudingiausius prekių pardavimo skatinimo būdus.

Pasak pranešimo, Konkurencijos taryba įpareigojo įmonę nesąžiningus veiksmus nutraukti bei skyrė 73 tūkst. eurų baudą.

Konkurencijos taryba kviečia visus mažmeninės prekybos tinklus, kuriems taikomas minėtas įstatymas, užtikrinti, kad galiojančios ir naujai sudaromos sutartys nepažeistų tiekėjų interesų.

Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą gavusi informacijos iš tiekėjų bei 2014 m. vykdytos apklausos metu. Apklausoje apie prekybos tinklų ir tiekėjų bendradarbiavimo aspektus dalyvavo 82 iš 120 respondentų.

„Rimi Lietuva“ DELFI patvirtino, kad gavo Konkurencijos tarybos nutarimą, šiuo metu jį analizuoja ir po to spręs, kaip elgtis toliau.

„Šiandien turime tiktai vieną pastebėjimą dėl šio nutarimo apskritai. „Rimi Lietuva“ pagal galiojančius įstatymus nuo pat 2010 m. teikė Konkurencijos tarybai savo sutartis su tiekėjais, ir Konkurencijos taryba kasmet, kaip numatyta įstatyme, vykdė jų monitoringą. Iki šios dienos, per penkerius metus mes nesame gavę jokio priekaišto iš šios institucijos, kad mūsų sudarinėjamos sutartys su tiekėjais kokiu nors būdu pažeistų konkurencinės teisės nuostatas.

Atvirkščiai, Konkurencijos Taryba monitoringo pažymose, kurios yra skelbiamos viešai, net kelis kartus yra paminėjusi, kad rinkodaros biudžeto nuostatos neprieštarauja įstatymams. Tad Konkurencijos Tarybos nutarimas mus nustebino. Mūsų nuomone, ši priežiūros institucija elgiasi nenuosekliai ir keičia iki šiol suformuotą praktiką“, – komentavo „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Baudų yra gavusi ir „Maxima“

DELFI skelbė, kad teismus pasiekė ginčas dėl „Maxima“ ir „Mantinga“ skirtos Konkurencijos tarybos baudos ir teismas baudas kiek sumažino, bet nepanaikino.

Konkurencijos taryba pranešė, kad po teismo gegužę „Maxima LT“ patvirtinta bauda – 15 184 685 eurų bauda (KT nutarimu skirta bauda buvo 16,8 milijonai eurų). „Mantinga“ skirta 3 984 107 eurų bauda (KT nutarimu skirta bauda buvo 4,4 milijonai eurų).

Konkurencijos taryba primena, kad 2014 m. gruodžio 4 d. priėmė nutarimą, kuriuo nustatė, kad „Maxima LT“ ir „Mantinga“ susitarė neparduoti „Mantinga“ gaminamų duonos ir kitų prekių „Maxima LT“ parduotuvėse už mažesnę nei „Mantinga“ kainoraščio kainą (dar vadinamą „bazine“ kaina).

Tokie bendrovių veiksmai yra draudžiami pagal Konkurencijos įstatymo 5 straipsnio 1 dalį bei Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 101 straipsnio 1 dalį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA