Olimpietė I.Juodeškienė: „Vėžys bijo sporto ir aktyvaus gyvenimo“ | Kas vyksta Kaune

Olimpietė I.Juodeškienė: „Vėžys bijo sporto ir aktyvaus gyvenimo“

Organizatorių nuotr.

Ilgųjų distancijų bėgikė, dabar dirbanti trenere, Inga Juodeškienė neslepia, kad profilaktiškai dėl krūties vėžio pasitikrina bent kartą per metus pas gydytoją.

Prieš metus dalyvavusi „PINK RUN su BENU“ bėgime, kuris šiemet vyks spalio 11 dieną, sportininkė ragina nedelsti ir nelaukti pirmųjų ligos ženklų.

Prieš metus dalyvavote PINK RUN su BENU paramos bėgime, kokie atsiminimai išliko?

Labai geri. Smagu bėgti žinant, kad tavo dalyvavimas kažkam padės, palengvins ar pagerins gyvenimą. Tai suteikia galimybę dalintis gerumu. Palaikau visus rėmimo bėgimus ir renginius. Praėjus mėnesiui ar kiek daugiau peržiūrėjau reportažą iš sanatorijos su moterimis, kurios už surinktą paramą galėjo atsigauti sanatorijoje, ir tada pagalvojau, kad jei ne žmonių gerumas, jų ten nebūtų. Tokiais momentais apima geras jausmas.

Ar pati tikrinatės dėl krūties vėžio?

Taip. Profilaktiškai bent kartą per metus pas gydytoją. Tikrintis tikrai reikia. Nors ir jaučiamės gerai, sportuojame, bet niekada negali žinoti kas ten vyksta. Svarbu ligą aptikti kuo ankščiau, kol dar ne per vėlu. Profesionalūs sportininkai ir taip atidžiau prižiūri savo sveikatą. Stebi, kad nepersistengtų ir neišvargintų savo kūno. Tiesa, viską darant protingai, tai tik nauda organizmui. Sportas gali padėti net apsisaugoti nuo onkologinių, kaip ir daugelio kitų ligų.

Kaip tai pasireiškia?

Onkologinės ligos, tarp jų ir krūties vėžys, tiesiog bijo aktyvaus gyvenimo. Bėgimas, joga ar kitos sporto šakos padeda kūną aprūpinti deguonimi ir pagerina kraujotaką, kas padeda geriau veikti ląstelėms. Kitaip sakant, dėl sporto suaktyvėja medžiagų apykaita, o dėl jos ir pažeistos vėžinės ląstelės greičiau būna pašalinamos pačios imuninės sistemos. Faktas, kad aktyvi ir sportuojanti moteris turi mažesnę tikimybę susirgti nei mažiau judanti.

Jau daugelį metų treniruojate tiek profesionalus, tiek mėgėjus. Gal praktikoje teko susidurti su sergančiomis ir sportuojančiomis moterimis?

Teko treniruoti moteris mėgėjas, kurios pasakojo, kad serga kaip tik šia liga. Buvo gera matyti, kaip sportas padėjo joms ne tik pagerinti bėgimo rezultatus, bet ir su laiku vis gerėjo jų savijauta, pradėjo geriau miegoti ir psichologiškai joms pasidarė lengviau. Lengvinantį efektą turi ir sportas ne vienai, namuose ar kur kitur, o dalyvavimas viešose masinėse treniruotėse, renginiuose.

Kuo psichologiškai padeda tokie bėgimai sergančioms?

Sergantiems yra svarbu žinoti ir suprasti, kad jie yra ne vieni, kad yra ir daugiau tokių moterų ir yra žmonių, kurie tave palaiko. Būtent tokį jausmą ir patiri dalyvaudamas ar stebėdamas tokius renginius, kaip paramos bėgimas Kaune.

„Pink Run su BENU“ bėgimas vyks spalio 11 dieną. Kviesdami dalyvauti visus, organizatoriai, „Kauno maratono klubas“, parinko ir simbolinę 5 kilometrų trasą, nuo Kauno klinikų iki Rotušės aikštės, kurią galės įveikti bene kiekvienas. Dalyvauti renginyje galima ne tik bėgant, bet ir einat pėsčiomis ar su šiaurietiškomis lazdomis.

Svarbiausia dalyvauti! Savo palaikymą galima išreikšti ir aukojant labdarai oficialioje renginio internetinėje svetainėje. Visa surinkta suma bus skiriama krūties magnetiniam rezonanso tomografo tyrimams, galintiems padėti ankščiau ir tiksliau nustatyti krūties vėžį, finansuoti.

Daugiau informacijos rasite čia>>>

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA