Kauniečiai dalinasi atostogų vaizdais: kai kur pabėgėliai iš tiesų šokiruoja | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai dalinasi atostogų vaizdais: kai kur pabėgėliai iš tiesų šokiruoja

"Kas vyksta Kaune" skaitytojų nuotr.

Tik po atostogų grįžę kauniečiai dalinasi vaizdais iš pabėgėlių stovyklų Graikijos salose. Kauniečiai pasakoja, jog šokiruoja ne tik pabėgėlių gyvenimo kultūra, bet taip pat ir jų elgesys su moterimis.

Savaitę Koso saloje praleidę Tadas ir Diana portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakoja savomis akimis matytus vaizdus pabėgėlių iš Sirijos stovyklose. Kauniečiai pasakoja, jog žmonės miega gatvėse, visur šiukšlina ir suteikia nejaukumo potyrius.

„Iš pradžių, kai autobusas vežė keleivius į viešbučius, matėme, jog šalia viešbučių, palei tvoras miega pabėgėliai. Prie vieno viešbučio tvoros jų buvo ypatingai daug. Dar pajuokavome, kad nepasisekė tiems, kurie įsikūrė būtent šiame viešbutyje. Pasirodo, tai buvo mūsų vieta, o tų žmonių kokią 300 buvo“, – pirmais įspūdžiais dalinosi keliautojai.

Viešbučio registratūroje kauniečiams buvo garantuotas saugumas ir pasakyta, jog imigrantai į viešbučio teritoriją neina. Be to, visur budi policijos pareigūnai, tad jaudintis tikrai neverta.

Vėliau, nusprendus geriau pažinti Koso salą, paaiškėjo, kur pabėgėliai glaudžiasi tankiausiai. Daugiausiai jų sutinkama centrinėse gatvėse ir vienoje pakrantėje, kur jie laukia kelto į kitas Europos valstybes.

„Pagrindinėje gatvėje jų išvis labai daug. Kai kurie miega palapinėse, kiti – tiesiog snaudžia atsisėdę šalia pareigūnų. Nors jie turistų nepuldinėja, tačiau vakare pasivaikščioti centre tikrai nėra jauku. Pabėgėlių taip pat daug vienoje pakrantėje, atokesnėje nuo viešbučių. Šokiravo tai, jog jie visur aplink save šiukšlina. Paplūdimyje pilna išleistų guminių valčių ir gelbėjimosi liemenių. Atrodo, jog atvykę į salą, visą tai kur papuola numetė. Be to, tikrai nėra smagu matyti išmėtytus jų apatinius“, – pasakojo Diana ir Tadas.

Pašnekovai tikino, jog imigrantų drabužiai mėtosi visur. Dalis jų pakabinta ant medžių ir, panašu, kad seniai pamiršta. Kiti daiktai yra ties jų nakvynės vietomis.

Atostogaujančius kauniečius papiktino šių žmonių elgesys su moterimis. Nors pirštais neliečia, tačiau akimis tiesiog suryja praeinančias ar pravažiuojančias europietes. „Tiesiog spokso nemirksėdami ir be jokio sumišimo“, – priduria pašnekovai.

Keliautojams patiems teko savo akimis palydėti ne tik keltais iš salos išgabenamus pabėgėlius, bet taip pat ir gumine valtimi nuo Turkijos pusės keliaujančius žmones.

„Plaukėme po kitas Graikijos salas ir matėme, kaip keturvietėje pripučiamoje valtyje plaukė gal kokią dvylika imigrantų. Jos pastebėjo ir mūsų laivo kapitonas, ir netoliese plaukusio didesnio laivo įgula. Abu laivai sustojo, bet kadangi anas laivas buvo didesnis, buvo nuspręsta, jog pabėgėlius priims būtent ten. Šiaip patys graikai noriai padeda nelegaliai atvykstantiems žmonėms ir nepalieka jų žūti“, – prisiminė kauniečiai.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog vakar šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė patikino, jog Lietuva yra pasirengusi priimti per 1000 pabėgėlių. Šiuos žmones šalis priimtų per dvejus metus. Tikimasi, jog pavyks pabėgėlius integruoti į europietišką visuomenę.

Jei ir jūs norite pasidalinti savo nuomone apie Kauną ar čia teikiamas paslaugas, parašykite el. paštu kaunas@kasvyksta.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA