Prie kalinių protestų jungiasi ir jų artimieji: pažeidžiamos ir mūsų teisės | Kas vyksta Kaune

Prie kalinių protestų jungiasi ir jų artimieji: pažeidžiamos ir mūsų teisės

R.Tenio nuotr.

Nuteistųjų artimieji stoja į kovą prieš valdžios užmojus mažinti pasimatymų laiką ir kitus apribojimus. Pirmadienio rytą kalinių šeimos nariai prie Kauno tardymo izoliatoriaus surengė piketo akciją.

Praėjusią savaitę įklalinimo įstaigose kalintys asmenys pradėjo protesto akcijas, nukreiptas prieš valdžios ketinimus sutrupinti pasimatymų laiką nuo dviejų parų iki paros, sumažinti kalinių išleidžiamų pinigų kiekį ar maisto produktus, kuriuos nuteistieji galėdavo įsigyti.

Visas nuteistųjų protestas prasidėjo nuo bado akcijos. Nuo antradienio apie ketvirtadalį kalinių atsisakė valdiško maisto. Nuteistųjų artimieji tikina, jog kaliniai numetė ir penkis kilogramus, kai kurie yra išsekę, tačiau vis tiek tęs akciją. Prieš kelias dienas protesto akcija peraugo į savęs žalojimus – kaliniai pradėjo pjaustytis venas. Prie izoliatoriaus atėjusios nuteistųjų sesės, žmonos ir draugės nepritarė tokiems drastiškiems veiksmams, tačiau tikino, jog jų vyrai pasiruošę streikuoti tol, kol valdžios atstovai atkreips dėmesį ir panaikins nuostatas, kurios įsigalios nuo kitų metų balandžio mėnesio.

Didžiausią nepasitenkinimą kelia tai, jog į ilguosius pasimatymus nebus galima atsivesti vaikų. Kalėjimo departamento atstovai tokią nuostatą motyvo tuo, jog prižiūrėtojams teka rūpintis vaikais, kol tėvai užsiima seksu, todėl nuspręsta vaikų į ilgąjį pasimatymą neįleisti.

„Jokių vaikų kambarių niekada nebuvo. Tai, kas buvo prieš dešimt metų, tai yra ir dabar. Kai 2014-aisis su dukra atėjome į tą patį kambarį, kuriame buvome prieš dešimtmetį, viskas buvo tas pats: ta pati lova, tas pats paralonas ir suklebusios spintelės. Tuose kambariuose yra tarakonynas. Ateini susitikti su vyru, tai dar porą valandų turi tvarkytis. Kai kurie kaliniai už savo pinigus atremontuoja tuos kambarius. Taip yra pažeidžiamos mano teisės matytis su vyru“, – kalbėjo akcijos dalyvė.

Kita pikete dalyvavusi moteris taip pat pritarė draugei, nesuprasdama, kodėl vyrai negali pamatyti savo vaikų. „Ką jei nuteistas iki gyvos galvos, niekada ir nepamatys savo vaiko? Be to, per porą parų nespėji su žmogum visų reikalų aptarti, o jie dar trumpina laiką“ – stebėjosi mergina.

Artimieji pasipiktinę ir dėl ketinimų riboti maisto produktus. Piketuotojai tikina, joj jei žmogus gali sau leisti įsigyti daugiau ar įvairesnių maisto produktų, jam ir toliau turėtų būti palikta galimybė rinktis.

„Jie ir taip nuteisti ir atlieka bausmę, kodėl dar turi būti jų laisvės ribojamos? Apie kokias integracijas išėjus iš įkalinimo įstaigų galima kalbėti, jei jie čia visiškai sužlugdomi?“, – klausė pasipiktinusi nuteistojo žmona.

Piketuotojai prie Kauno tardymo izoliatoriaus uždegė žvakučių, kurios simbolizuoja jų meilę savo vyrams, broliams ar mylimiesiems. Nuteistųjų artimieji sakė, jog tokia akcija kartu palaiko ir kalėjimuose sėdinčius ir badaujančius asmenis. Piketo dalyviai viliasi, jog valdžios atstovai atkreips dėmesį ir dar labiau nesuvaržys nuteistųjų teisių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA