Kada galima atsisakyti liudyti? Teisininkės komentaras | Kas vyksta Kaune

Kada galima atsisakyti liudyti? Teisininkės komentaras

Šiuo metu yra atliekamas ikiteisminis tyrimas ir aš esu kviečiama kaip liudytoja. Norėjau pasiteirauti, ar aš galiu atsisakyti liudyti, jeigu manau, kad mano parodymai duotų pagrindą pradėti ikiteisminį tyrimą ir mano pačios atžvilgiu?

BPK 80 straipsnio 1 punkte nustatyta, kad kaip liudytojas negali būti apklausiamas asmuo, kuris gali duoti parodymus apie savo paties galbūt padarytą nusikalstamą veiką, išskyrus atvejus, kai jis sutinka duoti tokius parodymus, taikant BPK 82 straipsnio 3 dalyje numatytus liudijimo ypatumus. Teismų praktikoje ši BPK įtvirtinta nuostata yra aiškintina Lietuvos Respublikos Konstitucijos kontekste.

Konstitucijos 31 straipsnio 3 dalimi yra įtvirtinamas draudimas versti duoti parodymus prieš save, savo šeimos narius ar artimus giminaičius. Konstitucinėje jurisprudencijoje minėta nuostata aiškinama taip, kad fizinis asmuo gali atsisakyti duoti parodymus, kuriais remiantis jis pats, jo šeimos narys ar artimas giminaitis galėtų būti patraukti ne tik baudžiamojon, bet ir kitos rūšies teisinėn atsakomybėn, jeigu galima sankcija pagal savo pobūdį ir dydį (griežtumą) prilygtų kriminalinei bausmei. Tai reiškia, kad asmuo negali būti apklausiamas kaip liudytojas apie bet kokias aplinkybes, kurios galėtų būti pagrindas vėliau jam reikšti įtarimus ar kaltinimus ne tik tiriamoje baudžiamojoje byloje, bet ir bet kurioje kitoje „baudžiamojo pobūdžio“ byloje. Tačiau būtina pažymėti, kad Konstitucijos 31 straipsnio 3 dalyje nustatytas teisinis reguliavimas nereiškia, kad fizinis asmuo negali duoti tokių parodymų savanoriškai, t. y. niekieno neverčiamas.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštukaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA