Kauniečius atakuoja blusos: į dieną penki skambučiai | Kas vyksta Kaune

Kauniečius atakuoja blusos: į dieną penki skambučiai

R.Tenio nuotr.

Vis daugėja dezinfekuotojams darbo, mat kauniečiai neatsigina nuo daugiabučio rūsiuose ir laiptinėse įsiveisusių blusų. Dažniausiai blusas į patalpas atneša laukiniai gyvūnai, tačiau žmonės vis tiek juos šeria. Toks atvejis viename Šančių daugiabutyje sukėlė aršias žodžių kovas.

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi Alsėdžių gatvės 7-ojo namo gyventojas ir informavo, jog daugiabutyje bus naikinamos blusos. Vyriškis norėjo išlikti anonimu, mat dėl blusų tarp kaimynų vyksta arši kova. Skaitytojas pasakojo, jog yra vyresniojo amžiaus žmonių, kurios nuolat šeria laukines kates ir dėl to rūsiuose įsiveisė blusų spiečiai.

„Nueini į rūsį ir išeini visas aplipęs blusomis. Kas baisiausia, jog jos iš karto įsisiurbia į kojas, rankas, nes traiškant jau raudonos būna. Rūsyje ir šiaip pakankamai karšta ir labai daug kačių yra, kurias, deja, šeria ir patys namo gyventojai. Kiek kartų aš jų prašiau, kad nešertų, bet, matot, jos vyresnės, daugiau žino už mane ,plius aiškina pastoviai, kad nors pelių nėra. Pelių tai nėra, bet blusos puola“, – kalbėjo namo gyventojas.

Kitas kaimynas taip pat patvirtino, jog rūsyje pilna blusų. Vyresnio amžiaus vyras tikino, jog ne dažnai užsuka į rūsį, tačiau paskutinį kartą tiesiog nustėro, nes visos kojos staiga aplipo blusomis. Gyventojas puolė į dušą ir plovė parazitus, tad per plauką jų neužsiveisė namuose. Vyras sako, jog ankščiau niekada blusų name nebuvo, o dabar kenkėjus pastebėjo prieš gerą savaitę.

Visgi, tokie pasisakymai gerokai pykdo kai kuriuos namo gyventojus. Štai pirmame aukšte gyvenanti garbaus amžiaus gyventoja išplūdo kaimynus. Anot jos, tai tik vagys, kurie nori pasipelnyti, o katės gyvena jau ilgą laiką ir niekad blusų nebuvo. Moteris aiškino, jog rūsiuose nieko nėra ir čia išpūstas reikalas. Kiti namo kaimynai patvirtinti ar daugiabutyje yra blusų, negalėjo, nes nesilanko rūsiuose. Visgi, didžioji dalis džiaugėsi, jog bus rūsiai išpurkšti ir nebus rizikos kenkėjus parsinešti į namus.

Per dieną apie 4-5 blusų atvejus

Dezinfekcines paslaugas atliekančios įmonės „Dezinfa“ portalui „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, jog Kauno daugiabučiuose gana dažnai pasitaiko blusų atvejų. Dažniausiai blusų židiniai atsiranda nuo laukinių gyvūnų, o naminiai gyvūnai iš laiptinės parsineša jas į namus.

Įmonės darbuotojai kasdien iš kauniečių sulaukia apie 4-5 prašymus išnaikinti blusas. Įmonės atstovai patikina, jog užkrėstų daugiabučių erdvių gali būti ir daugiau, mat žmonės gėdijasi pranešti, jog namuose yra blusų.

Paprastai užtenka specialistams atvažiuoti vieną kartą ir išpurkšti rūsius ar laiptines. Tuomet rekomenduojama tose patalpose nesilankyti bent 12 valandų, o po 24 valandų žmogui būti dezinfekuotose patalpose yra visiškai saugu. Blusų dezinfekcijos kaina priklauso nuo patalpų ploto bei užkrėtimo lygio, tačiau paprastai suma už paslaugą prasideda nuo 60 eurų.

Blusų pernešamos ligos

Lietuvoje skaičiuojama apie 20 blusų rūšių. Labiausiai paplitusios žmonių, šunų, kačių, žiurkių ir kitų smulkiųjų graužikų blusos.

Atpažinti blusos įkandimą nėra sudėtinga.Kraujasiurbiai dažniausiai kandžioja kojas, rankas. Įkandimo vietoje gali atsirasti netaisyklingos formos maždaug centimetro skersmens paraudimas. Įkąsdamos blusos gali sukelti alerginę reakciją, gali sutrikti miegas, pradėti niežėti odą. Palankios sąlygos šiems parazitiniams gyviams daugintis yra netvarkingi butai, namai, kuriuose laikomi ir netinkamai prižiūrimi gyvūnai.

Žmogaus būste, rūsiuose blusos padeda kiaušinėlius šiukšlėse, dulkėse, esančiose grindų plyšiuose, kilimuose ir kitur. Karštą vasarą blusos gerai dauginasi ir gamtoje. Blusos amžius – nuo 3 mėnesių iki 1,5 metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA