Parodų protrūkis mieste: rugsėjį kūrybą pristato 15 Kauno menininkų | Kas vyksta Kaune

Parodų protrūkis mieste: rugsėjį kūrybą pristato 15 Kauno menininkų

Archyvo / B.Dragūno nuotr.

Visą rugsėjį penkiolika Kauno menininkų kviečia meno mėgėjus aplankyti savo parodas, esančias įvairiose Kauno erdvėse. „Pokyčiai“ – tokia tema suvienijo Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultete dirbančius menininkus, kurie savo kūryba pažymi šios aukštosios mokyklos 15 metų sukaktį.

Rugsėjo 2 dieną galerijoje „Balta“ (M. Valančiaus g. 21) duris atvėrė dviejų menininkų – tekstilininkės Marijonos Sinkevičienės (1951) ir dailininko Valentino Varno (1956) kūrinių paroda. Abu autorius akivaizdžiai vienija meilė tradicijoms, kurios tarsi gijos persipina su šiandienos spalvomis ir modernaus pasaulio potėpiais.

M. Sinkevičienė, įkvėpta sakralinės tekstilės, tęsia dar prieš 8 metus pradėtą ciklą „Prikelta į būtį“, kuriame persipina tradicinės audinio komponavimo schemos ir prietemoje moderniai apšviesti siuvinėtų žodžių, ornamentų blyksniai. Žiūrovą žavi šviesiai pilki, skaidrūs tonai ir saiko pojūtis. Gerai Kaune žinomai tekstilininkei M. Sinkevičienei pagyrų nešykšti ir menotyrininkai – jie pastebi, kad visoje menininkės kūryboje pasireiškia formų ir spalvos saikingumas, rami, išlaikyta kompozicinė ritmika, abstrakčių vaizdinių elementų pasikartojimas. „M. Sinkevičienės tekstilės darbai yra kažkur greta lietuvių tautinės tekstilės,“ – pažymi menotyrininkė Raimonda Kogelaitė – Simanaitienė, girdama už gebėjimą transformuoti lietuvių tautinę tekstilę.

Dailininkui V. Varnui, kuris ilgą laiką buvo gerai žinomas kaip akvarelės meistras, pokyčiai taip pat nesvetimi. Nepilnai prieš dešimtmetį kolegų paskatintas imtis aliejinių dažų, šiandien V. Varnas jau seniai užsitarnavęs puikiai tapančio peizažisto reputaciją. Parodoje eksponuojami tapybos kūriniai, gimę Lietuvos, Latvijos ir Ukrainos pleneruose. V. Varno kūryboje akivaizdžios pastangos užfiksuoti ir kartu perfrazuoti aplinką, kurioje nestinga konkrečių formų ir pavidalų (vanduo, medžiai, keltas ir pan.). Vis dėlto tapytojas sugeba atsiplėšti nuo buities ir netikėtais spalvų potėpiais sugauti akimirką.

Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultetas kviečia aplankyti ir kitų dailininkų parodas. Jau rugsėjo 1 dieną Kauno pedagogų kvalifikacijos centre buvo atidaryta dizainerės Gintarės Jarašienės paroda, rugsėjo 7 dieną Kauno pedagogų muziejuje į parodą kvies dizaineris Alvydas Jonaitis.

Tapybos mėgėjai gali rinktis Aušros Vaitkūnienės (Meno parko galerija) arba Arvydo Martinaičio (Verslo lyderių centras) parodas, Kauno m. savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos filialuose bus eksponuojami Birutės Serapienės ir Birutės Šležienės kūriniai.

Stiklininkų gildijos garbę gins ir kūrybą rugsėjį eksponuos Sigutė Grabliauskaitė (Kauno miesto muziejus) ir Artūras Rimkevičius (I. Mikulčiūtės galerija). Fotografijos transformacijas ir sugrįžimą demonstruos Petras Saulėnas (Verslo lyderių centras). M. Dobužinskio rusų kultūros ir estetinio lavinimo centre parodą rengia dvi dailininkės – Sigutė Bronickienė ir Daina Daukšienė. Keramikos muziejuje bus eksponuojama Lolitos Grabauskienės kūryba, o Adelės ir Pauliaus Galaunių namuose – Bangučio Prapuolenio kūrinių rinkinys. Žiūrovai patirs ir kūrybos proceso eksperimentų – rugsėjo 11 dieną POST galerijoje netikėtą reginį žada du jauni menininkai Dovilė Gaižauskienė ir Tauras Stalnionis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA