J. Kazlauskas – apie lyderių bėdas, bausmę L. Lekavičiui ir paskutinę dvejonę | Kas vyksta Kaune

J. Kazlauskas – apie lyderių bėdas, bausmę L. Lekavičiui ir paskutinę dvejonę

delfi.lt 2015/08/30 18:18
DELFI nuotr.

Jonui Valančiūnui atsirūgo rinktinės stovyklą sutrumpinę klubo reikalai, o Mantui Kalniečiui – traumos sugriautas sezonas. Tai pripažino ir Jonas Kazlauskas, dėl dviejų svarbiausių savo leitenantų problemų negalėjęs pasibaigusio Lietuvos krepšinio rinktinės draugiškų rungtynių ciklo vadinti sklandžiu.

Kaip ir žadėjo, sekmadienį iš Atėnų (Graikija) nacionalinės komandos treneris parsivežė pluoštą informacijos. Bet toli gražu ne visus atsakymus, kurie prieš startą Europos čempionate rūpi tiek jam pačiam, tiek Lietuvos krepšinio gerbėjams.

„Jei sąžiningai, negaliu sakyti, kad esu patenkintas pasiruošimu. Pagrindinė problema – J. Valančiūnas per mažai laiko praleido kartu su mumis“, – įvertinęs komandos pasirodymą „Akropolio taurės“ turnyre, apibendrino J. Kazlauskas.

Varžybose Atėnuose vieną pergalę per trejas rungtynes pasiekusi Lietuvos rinktinė užėmė trečią vietą. Lietuviai 53:71 pralaimėjo Turkijos krepšininkams, 94:72 įveikė Olandijos ekipą ir 62:67 neprilygo šeimininkams graikams.

Daugiausiai kartėlio J. Kazlauskui paliko klaidos, o ypač – tos, kurias darė tiek pagrindinis ekipos įžaidėjas, tiek vidurio puolėjas.

Banguotai žaidė ir tie, kurie kovoja dėl paskutinių vietų galutinėje komandos sudėtyje. Ją treneris paskelbs tik čempionato išvakarėse.

„Mes dar turime penkias darbo dienas, todėl apsispręsime dėl dvyliktuko paskutiniu momentu“, – sakė specialistas.

– Kaip manote, kodėl tos klaidos atsiranda? – paklausėme J. Kazlausko

– Rungtynių su turkais atveju, prisimindami lengvą pergalę Kaune kažkiek pervertinome savo jėgas. O dvikovos su graikais pradžioje neįvertinome patys savęs, galvodami, kad varžovai yra aukštesnio lygio. Paskui pamatėme, kad galime su jais normaliai žaisti. Bet jau esu minėjęs, kad tų klaidų nenorėčiau teisinti vien jauduliu ar panašiai. Mums trūksta laiku susižaisti su J. Valančiūnu, o M. Kalniečiui trūksta sezono už pečių – jis dar ieško gero ritmo. Visi kiti – daugiau ar mažiau normalios formos.

– Tikėjotės, kad M. Kalnietis įsibėgės greičiau ir sklandžiau?

– Jis yra pagrindiniai mūsų smegenys aikštėje, jis buvo mūsų lyderis praėjusiame Europos čempionate ir pats sau kelia didelius uždavinius. Kai Mantas žaidė gerai, mums viskas sekėsi labai lengvai. Kol kas jis dar susikaustęs, bet aš galvoju, kad grupės varžybose jis įsibėgės. Jeigu gerai pamenu, prieš dvejus metus situacija pačioje čempionato pradžioje buvo panaši, rodos, jis net pats dalino interviu sakydamas, kad jam reikia nusiraminti.

– Lukui Lekavičiui rungtynėse su turkais neleidote sužaisti nė pilnos minutės ir pasodinote ant suolo. Ar ne per griežtas sprendimas?

– O kiek dar galima laikyti žaidėją aikštėje, jei per 30 sekundžių jis padaro dvi klaidas ties vidurio linija. Aš turiu galvoti ir apie kitus vienuolika, jie irgi nervinasi, kai turi tik bėgioti atgal į gynybą.

Jei pastebėjote, artėjant čempionatui pasikeitė ir mūsų, ir varžovų žaidimas. Pačioje pradžioje jis buvo atviras, o dabar – vis labiau gynybinis. Komandos pradėjo daugiau analizuoti vienos kitą, ieškoti silpnų vietų ir jomis naudotis.

– Kodėl dar abejojate dėl galutinės komandos sudėties?

– Paprasčiausiai dar turime laiko. Neduok Dieve, paskui kam nors trauma. Jau praeitas sezonas mus to pamokė. Jau geriau būti kartu iki galo. O dėl dvyliktuko aš jau beveik apsisprendęs, bet dar nagrinėjame įvairius išskaičiavimus. Darome turnyro Graikijoje analizę, ir lėktuve peržiūrėjau vienerias rungtynes. Susėsime su treneriais ir diskutuosime, ko mums labiau reikės ateičiai.



– Ar tai nesukuria papildomos įtampos rinktinėje?

– Klausykite, jei žaidėjai negali susitvarkyti su įtampa eilinėse draugiškose rungtynėse, kaip jie tai padarys Europos čempionate, kur kiekvienas kamuolys ir kiekviena minutė bus labai svarbūs? Vadinasi, tokie krepšininkai neverti rinktinės. Apie tai net nėra ko diskutuoti.

Primename, kad ruošdamiesi Europos pirmenybėms J. Kazlausko auklėtiniai iš viso sužaidė dešimt kontrolinių rungtynių, iš kurių laimėjo septynerias.

Europos čempionatas keturiose šalyse (Latvijoje, Kroatijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje) vyks rugsėjo 5-20 dienomis. Lietuvos krepšininkai D grupėje Rygoje rungtyniaus su Latvijos, Čekijos, Estijos, Belgijos ir Ukrainos ekipomis. Patekus į atkrintamas varžybas, J. Kazlausko auklėtiniams reikėtų keltis į Lilį (Prancūzija).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA