Prezidentė apie Vilijampolės globos namų direktoriaus pasiteisinimus: tai yra pasityčiojimas | Kas vyksta Kaune

Prezidentė apie Vilijampolės globos namų direktoriaus pasiteisinimus: tai yra pasityčiojimas

BNS 2015/08/26 14:24
Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį apkaltino Vyriausybę neveiklumu vykdant globos namų pertvarką, sakydama, kad valdančiojoje koalicijoje tam trūksta politinės valios ir supratimo.

Situaciją pavadinusi „visiškai netoleruotina“, prezidentė teigė, kad „tai yra visos valdančiosios daugumos ir vyriausybės atsakomybė“.

„Toks vaizdas, kad ši vyriausybė sugeba tik komisijas kurti, kalbėti, diskutuoti, žadėti, ir nieko nedaryti. Svarbu tempti laiką“, – LRT radijui trečiadienį sakė D.Grybauskaitė.

Tai šalies vadovė sakė praėjus dienai po to, kai Vilijampolės socialinės globos namuose žuvo pro langą iškritęs 11 metų berniukas.

Tirti nelaimę sudaryta komisija, ji išvadas pateiks iki rugpjūčio 31 dienos.

Tai jau ne pirmas incidentas Vilijampolės socialinės globos namuose. Juose šiemet mirė maistu užspringusi globotinė, o po internete paskelbtų vaizdo įrašų teisėsauga pradėjo tyrimą dėl galimo smurto įstaigoje.

Pasak prezidentės, tokio dydžio globos namai yra sovietinis reliktas, kurį būtina naikinti.

„Tai labai skausmingas įvykis, dar kartą primenantis, kad su globos namais Lietuvoje labai blogai, ypač su vaikų, kurie turi sveikatos sutrikimų ir problemų, globos namais. Vilijampolės globos namai yra tipiškas sovietinės socialinės globos namų pavyzdys. Problemų buvo ir anksčiau, bet po kalbų, įvairių komisijų sudarymo niekuo nesibaigė“, – sakė D.Grybauskaitė.

„Čia turime per 200 žmonių, iš jų 47 vaikai ir net 166 suaugę. Vakaruose tokių globos namų, ypač neįgaliųjų, turinčių psichikos sutrikimus ir proto negalią, nėra, būna tarp 10 ir 20 žmonių, nes tik taip galima užtikrinti slaugą ir priežiūrą (…). Reikia būtinai skaidyti, negali būti tokių monstrų, jau seniai apie tai kalbama“, – kalbėjo prezidentė.

„Tai visiškai netoleruotina po 25 mūsų laisvės ir po 11 metų narystės ES. Tam yra lėšos ir galimybės. Visą laiką trūksta politinės valios ir supratimo. Politikai turi prisiimti atsakomybę“, – teigė D.Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, valdžios „požiūrio į vaikus ir nejautrumo nebegalima paslėpti, jį mato visi, ir tai yra tiesioginė šios Vyriausybės atsakomybė“.

Komentuodama globos namų direktoriaus paaiškinimą, kad nelaimė įvyko dėl kritinės būklės langų, apie kuriuos informuota ministerija, prezidentė atsakė: „Tai yra pasityčiojimas, kad berniukas per judrus, todėl jis žuvo. Toks direktorius, kuriam trukdo pacientai gyventi ar dirbti, neturi būti direktoriumi, ir čia jokių tyrimų nereikia“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA