Nemune – ekstremali situacija | Kas vyksta Kaune

Nemune – ekstremali situacija

R. Tenio nuotr.

Didžiausia Lietuvos upė nesulaukia didelio lietaus ir toliau pavojingai senka. Nors naktį vietomis palijo, tačiau Nemuno situacija ekstremali, mat vietomis jį galima perbristi. Tai ne tik sumažina laivybos galimybes, bet ir kenkia upės ekosistemai.

Nemunas šiuo metu yra kaip niekad nusekęs. Štai, pavyzdžiui, prie Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto upė tiek nusėdusi, jog po tiltu galima laisvai vaikščioti. Niekada nebuvo taip, kad galima būtų pereiti kone pusę upės nei kiek nesušlampant. Ties šia vieta jau formuojasi nauja Nemuno sala. Tiesa, šioje vietoje perbristi upės neišeis, tačiau kitose vietose gylio visai nebelikę.

Skaičiuojama, jog Nemunas praėjusią savaitę buvo nusekęs apie 40 centimetrų, tačiau kadangi nelijo, upės vandens lygis galėjo smukti dar apie 10-15 centimetrų. Eilę metų laivais plaukiojantys kapitonai pastebi, jog vietomis upės lygis nesiekia metro, nors pagal europinius standartus saugiai laivybai užtikrinti upėje turi būti apie 2 – 2,5 metro gylio. Yra vietų, kuriose laivas siekia dugną, tuomet kapitonai atsargiai ir lėtai praplaukia ruožą, kad nesugadintų laivo korpuso.

„Kai upės labai nusekusios, pavojinga gyviesiems organizmams, kurie gyvena vandenyje: ir mikroorganizmams, ir aukštesnėms rūšims, žuvims, tačiau svarbiausias dalykas yra vandens kokybė: jeigu vanduo yra švarus, nėra tokia didelė blogybė mažas jo kiekis“, – mėnesio pradžioje kalbėjo Hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Aleksandras Kajutis. Tačiau situacija dabar tik prastėja.

Specialistai aiškina, jog Nemuno vandens lygį galima pakelti Kauno marių sąskaita, tačiau šiais metais nebuvo potvynių, tad ir marios yra ypatingai nusekusios. Ekstremalią situaciją išgelbėtų nebent gausus lietus. Meteorologai spėja, jog stipresnis lietus į miestą gali atkeliauti kitą savaitę.

Daugiau apie artimiausius orus galite sužinoti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA