Per Žolinę skambės Kauno Rotušė | Kas vyksta Kaune

Per Žolinę skambės Kauno Rotušė

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjančios Žolinės proga, rugpjūčio 15 dieną Kauno Rotušės aikštėje vyks šventė „Per žolinę skambanti Rotušė“, kurios gimimas pagrįstas bažnytine tradicija, istoriniu dokumentu ir paprotiniu paveldu.

„Žolinė – vasaros brandos šventė, metas kai susitinka vasara ir ruduo. Lietuvoje buvo tikima, kad šią dieną būtinai reikia susitikti su giminėmis ir draugais, kitaip visi metai bus blogi. Ir šiandien Lietuvoje per žolinę buriasi kraštiečiai, giminės, artimieji ir kaimynai. Ji tampa ne tik bažnytine bet ir bendruomeniškumo švente“, – teigia naujos bendruomeninės iniciatyvos žolinės šventimui organizatoriai – Kauno Rotušės aikštės draugija.

Istoriniai šaltiniai bei svarbiausi miesto dokumentai liudija apie žolinės laikmetį Kaune. Seniausioje išlikusioje 1463 m. Karaliaus, Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Kazimiero Jogailaičio, privilegijoje Kaunui patvirtinama teisė rengti žolinės prekymetį, truksiantį aštuonias dienas. Kadangi prekyba vykdavo turgaus aikštėje, t. y. dabartinėje Rotušės aikštėje, šį Karaliaus įsakymą duotoje miestui privilegijoje siūloma atgaivinti ir paminėti naujai bei šiuolaikiškai. Siekiant miesto savitumo ir tradicijų puoselėjimo, šis renginys galėtų tapti tradiciniu Rotušės aikštės renginiu.

Rugpjūčio 15 dieną jau nuo 14 val. miestiečiai ir miesto svečiai kviečiami atvykti su šeimomis ir draugais į Rotušės aikštę bei Ryšių istorijos muziejaus kiemelį, kur vyks žolynų pynimas, dekoravimas, skambės Žolinės šventei skirta muzika.

Vakare aikštė prisipildys romantiškų muzikos garsų, kuriuos dovanos Kauno miesto simfoninis orkestras, Evelina Sašenko bei Liudas Mikalauskas. Koncertą papuoš istoriniai intarpai, kurie supažindins su miesto istorija. Visi atvykusieji bus kviečiami prie baltų žolynais dekoruotų staliukų. Baltas akcentas kiekvieno aprangoje ir žolynų vainikai būtų šventės puošmena.

Šventės organizatorius Rotušės aikštės draugija bei šventės partneriai – Kauno miesto savivaldybė ir penkiasdešimtmetį švenčiantis restoranas „Medžiotojų užeiga“ kviečia kurti miesto tradicijas kartu ir unikaliai paminėti šią gražią šventę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA