Mieste tvyro karštis: kaip elgtis, pataria specialistai | Kas vyksta Kaune

Mieste tvyro karštis: kaip elgtis, pataria specialistai

R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras primena, kad tvyrant karštam orui būtina rūpintis savo sveikata. Visuomenės sveikatos specialistai ragina nepamiršti pagrindinių taisyklių, kurios padės neperkaisti, o perkaitus – suteikti pirmąją pagalbą.

Leiskite laiką pavėsyje. Nors saulė padeda organizmui pasigaminti vitamino D ir yra naudinga, tačiau ja piktnaudžiauti negalima. Venkite vidudienio saulės, paplūdimyje laiką leiskite po skėčiu. Saugokite akis ir odą – dėvėkite prigludusius saulės akinius, pasitepkite aukšto SAF (saulės apsaugos faktoriaus) kremu, apsivilkite laisvus, šviesius drabužius, užsidėkite skrybėlę, kepuraitę ar skarelę. Jei esate mieste, galite užeiti į prekybos centrus, parduotuves ir kavines atsivėsinti, kadangi ten dažniausiai įrengtos kondicionavimo sistemos. Taip pat svarbu prisiminti, jog negalima palikti vaikų ir naminių gyvūnų vienų įkaitusiame automobilyje.

Nepamirškite, jog sveikiausias gėrimas – vanduo. Geriausios troškulio malšinimo priemonės – paprastas ar negazuotas silpnos mineralizacijos mineralinis vanduo, kokybiškas vandentiekio vanduo. Jo reikia išgerti apie du litrus per dieną Skaičiuojama, kad žmogui su normaliai funkcionuojančia širdimi ir inkstais vienam kūno svorio kilogramui pakanka 35 ml skysčių. Niekada neišeikite iš namų neturėdami su savimi geriamojo vandens buteliuko!

Nevartokite alkoholio, saldžių gėrimų ir gėrimų su kofeinu. Alkoholio vartojimas kenkia sveikatai, didina riziką patirti įvairias traumas ar nuskęsti. Karštomis dienomis žmogus prakaituodamas netenka daug skysčių, o alkoholis dar labiau paskatina dehidratacijos procesą. Žmogus gali netekti sąmonės, ypač ilgai būdamas saulėkaitoje. Vengti taip pat reikėtų ir gėrimų su kofeinu, cukrumi ar saldikliais, kadangi jie taip pat skatina vandens pasišalinimą iš organizmo.

Jei leidžiate laiką prie vandens telkinių, nepalikite mažamečių vaikų be priežiūros. Taip pat nerekomenduojama maudytis nežinomose, nuošaliose vietose. Geriau pasirinkti paplūdimį arba vietą, kur maudosi daugiau žmonių ir kur yra budintys gelbėtojai. Visuomenės sveikatos specialistai primena, jog negalima maudytis iškart pavalgius, taip pat nereikėtų šokti į vandenį stipriai įkaitus saulėje. Draudžiama šokinėti į vandenį nežinomoje vietoje, nes galima susižaloti atsitrenkus į dugne esančius daiktus.

Kaip suteikti pirmąją pagalbą, jei žmogų ištiko saulės ar šilumos smūgis? Su perkaitimu susiję negalavimai dažniausiai pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms, žmonėms, turintiems padidėjusį kraujospūdį ar sunkiai dirbantiems bei sportuojantiems karštoje aplinkoje. Perkaitimui būdingi simptomai: gausus prakaitavimas, išblyškusi oda, raumenų mėšlungis, greitas nuovargis, silpnumas, mieguistumas, galvos skausmas, pykinimas ar vėmimas. Oda gali būti vėsi ir drėgna, pulsas – silpnas ir dažnas, kvėpavimas – pagreitėjęs ir paviršutiniškas. Jei nukentėjusysis turi sąmonę, nuveskite jį į pavėsį, apklokite šaltu vandeniu sudrėkinta antklode, ją nuolat drėkinkite. Kai kūno temperatūra sumažės iki 37,5°C, antklodę reikėtų pakeisti sausa, duoti nukentėjusiajam gerti vėsių skysčių. Jei nukentėjęs asmuo yra be sąmonės, paguldykite jį ant šono, vėdinkite ir niekuo negirdykite, vežkite į gydymo įstaigą.

Jei žmogus skundžiasi galvos skausmu, svaigimu, silpnumu, pykinimu, girdi zvimbimą ausyse, jam mirga akyse, o oda atrodo išblyškusi, pila šaltas prakaitas, galimas ir sąmonės netekimas, jį greičiausiai ištiko saulės smūgis. Nukentėjusįjį, jei jis turi sąmonę, reikia nuvesti į pavėsį, paguldyti truputį pakelta galva arba pasodinti, šaltu kompresu vėsinti kaktą, duoti gerti vėsesnių skysčių. Jei saulės smūgio ištiktasis yra be sąmonės, paguldykite jį ant šono, vėdinkite ir kuo greičiau vežkite į gydymo įstaigą arba kvieskite greitąją medicinos pagalbą.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ragina rūpintis savo sveikata, kad karšti vasariški orai netaptų rimtų sveikatos problemų priežastimi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA