Dėl afrikinio kiaulių maro Kauno rajone – saugos priemonės | Kas vyksta Kaune

Dėl afrikinio kiaulių maro Kauno rajone – saugos priemonės

Archyvo nuotr.

Jonavos rajone užfiksavus pirmąjį šių metų afrikinio kiaulių maro (AKM) židinį, šiandien Kauno rajono savivaldybėje sušauktas skubus pasitarimas. Jame aptartos AKM kontrolės priemonės, nes į 10 kilometrų spinduliu esančią židinio priežiūros teritoriją patenka ir Kauno rajono seniūnijos.

„Aplink ligos židinį, 3 km ir 10 km spinduliu, nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Jose pradėti kiaulių laikymo vietų patikrinimai, atliekami klinikiniai tyrimai, imami kraujo mėginiai. Čia laikomos kiaulės bus surašomos. Visos kiaulių laikymo vietos, kurios patenka į šias zonas, bus patikrintos veterinarijos gydytojų“, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Paulius Bušauskas.

10 km židinio priežiūros zona siekia ir Kauno rajoną: Domeikavos, Karmėlavos, Lapių, Vandžiogalos seniūnijų kaimus. Apie šiose seniūnijose esančiuose ūkiuose nugaišusias ar susirgusias kiaules reikia nedelsiant pranešti Kauno VMVT ar įgaliotam veterinarijos gydytojui.

Afrikinio kiaulių maro teritorija Kauno rajone

„Į šią zoną patenka apie 40 tūkst. kiaulių, didžioji jų dalis – didelių kiaulių ūkių“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė VMVT Jonavos skyriaus viršininkė Diana Šutovienė.

Kauno rajono seniūnijoms patekus į priežiūros zoną sušauktas skubus savivaldybės vadovų ir Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų susitikimas. Jo metu aptartas Kauno rajone esantiems ūkiams iškilęs pavojus, kompensacijų dėl patirtų nuostolių klausimai ir gyventojų informavimo užtikrinimas. Mero pavaduotojas Kęstutis Povilaitis ir Administracijos direktorius Ričardas Pudževelis užtikrino, kad bus imtasi visų saugos priemonių, siekiant užkirsti kelią užkrato patekimui į didžiuosius ūkius. Šiuo metu ekstremali situacija Kauno rajone nėra skelbiama, tačiau rekomenduojama sekti informaciją ir kol atliekami kraujo tyrimai laikytis visų priežiūros zonoje nustatytų kontrolės priemonių.

Dėl griežtų apribojimų kiaulių augintojai patirs nemenkų finansinių nuostolių – ribojamas kiaulių skerdimas, jų išvežimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA